Superserien

Pressmeddelande Superserien

2012-04-11 16:40
Carlstad Crusaders favoriter till SM-guldet i amerikansk fotboll Carlstad Crusaders är favoriter till att vinna SM-guldet i amerikansk fotboll 2012. I alla fall när lagen i Superserien själva får välja.
  • Uppdaterad: 2014-05-23 22:36

Pressmeddelande

Det visar den enkät som presenterades på Superseriens upptaktsträff på Ericsson Globe under onsdagen.

–Att de andra lagen har oss som favoriter innebär dock inte att vi kommer att vinna. Vi har varit favoriter de flesta av de fem-sex senaste åren, men blivit mästare vid två tillfällen. Våra egna förväntningar i år är att bli svenska mästare,säger Tracey Gere, Head Coach för favorittippade Carlstad Crusaders, som tog hem SM-bucklan 2011 efter seger över Tyresö Royal Crowns, 20-7, i en match som direktsändes i TV10.

Superserien är Sveriges högsta division i amerikansk fotboll för herrar. Den utökas med ett lag säsongen 2012 och går därmed från sex till sju lag. Det tillkommande laget är Uppsala 86ers.

– Det är underbart att vi är tillbaka i Superserien. Det är tolv år sedan senast och vi har fina traditioner att försvara med SM-guld 1991 och 1992.Det kanske inte bli ett nytt SM-guld redan i år, men vi siktar in oss på en plats i semifinalen och sedan kan allt hända, säger Martin Söderberg från Uppsala 86:ers.

Superserien spelas 14 april-1 juli. Lagen möts i dubbelmöten hemma och borta. Vinst ger två poäng, oavgjort en poäng och förlust noll poäng. De fyra bäst placerade lagen går vidare till SM-slutspel, som spelas 7 juli-14 juli. SM-finalen avgörs på Studenternas i Uppsala lördagen den 14 juli.

Att upptaktsträffen arrangerades på Ericsson Globe var ingen slump. I juli 2015 arrangerar Svenska Amerikansk Fotbollförbundet VM i amerikansk fotboll på Stockholmsarenan i Globen-området.

– För oss på Svenska Amerikansk Fotbollförbundet är det en unik chans att lyfta vår sport ytterligare, bland annat att få fler ungdomar att upptäcka en sport som har plats för alla typer av spelare, såsom korta, långa, snabba, lite långsammare och omfångsmässigt välväxta, säger Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, SAFF.

Superserieföreningarna har startat en gemensam förening: Svenska Amerikansk FotbollsElit, SAFE. Föreningen ska tillsammans med Svenska Amerikansk Fotbollförbundet höja kvalitén på Superserien.

Ambitionen är att det inom ett par år ska vara ytterligare ett antal föreningar i Superserien, utöver de sju som deltar i år.

–Den amerikanske fotbollen växer i Sverige och därmed ökar trycket på en fungerande elitverksamhet. Det är helt naturligt att Superserieföreningarna organiserar sig så att det Superserieråd som fanns inom SAFF:s organisation övergår till att vara en renodlad intresseförening. Denna förening kommer att vara en stark partner i utvecklingen av elitfotbollen i Sverige, säger Tommy Wiking.

–Föreningarna i Superserien har länge haft ett samarbete. Det fördjupas nu med ambitionen att föreningarna snabbt ska hitta samarbetsformer som kan generera en bättre Superserie, säger Per Malmquist, SAFF:s representant i det förra Superserierådet.

Han får nu uppgiften att leda den nybildade elitföreningen.

–Vi har fått tips och råd från andra elitföreningar inom svensk idrott, och tror att vi hittat en arbetsform som kommer fungera.

Förra året fanns det 2935 licensierade amerikansk fotbollsspelare i Sverige. Det är en ökning med cirka 15 procent från 2010. Intresset förväntas fortsätta öka, bland annat tack vare den ökade exponeringen i media och uppsökande verksamheten i landets skolor.

För mer information om Superserien, kontakta:

• Stockholm Mean Machines: Jan Bergman, This is a mailto link
  • Arlanda Jets: Thomas Andersson, This is a mailto link(ja, ska vara 3 s)
  • Örebro Black Knights: Henrik Sjostrand, This is a mailto link
  • Carlstad Crusaders: Rikard Borg, This is a mailto link
  • STU Northside Bulls: Lars Bengtsson, This is a mailto link
  • Tyresö Royal Crowns: Martin Karlsson, This is a mailto link
  • Uppsala 86ers: Martin Söderberg, This is a mailto link

För mer information om VM 2015, kontakta:

• Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, 070-343 20 45, This is a mailto link
  • Fredrik Haraldson, generalsekreterare i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, 08-627 46 46, This is a mailto link

För mer information om SAFE, kontakta: