Följ denna sida

Följ sidan "Sargens entré förändrade bandyn"

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.
Printer Zoom in Zoom out

Sargens entré förändrade bandyn

Bandyn har bytt skepnad den här säsongen. Två historiska grupper i den högsta serien, norra och södra, har blivit en elitserie. Och finalen den skall spelas på en lördag! Kan det vara möjligt? Jo, så är det. Lördagen den 15 mars 2008 avgörs både dam- och herrfinalen på Studenternas i Uppsala.
Men det är ändå ingenting mot den största förändringen i den moderna bandyns historia - nämligen införandet av sargen.

Fån starten i slutet av 1800-talet till och med vintern 1954 hade man spelat sarglöst i Sverige. Dock inte i Ryssland.
När utbytet med dåvarande Sovjetunionen återupptogs 1954 i samband med Moskvaturneringen kom svenska spelare för första gången i kontakt med bandysargen. Sovjet, Sverige, Finland och Norge möttes i en enkelserie i Moskva. Det blev en kompromiss om reglerna. Ryssarna fick bland annat spela med sina längre och tyngre klubbar. Samt använda sarg i spelet mot de övriga nationerna. Hela turneringen var upplagd för en klar hemmaseger. Men Sverige chockade och vann. I den avgörande matchen besegrades Sovjet med 2-1. Tore Olsson, Karlstads-Göta och Olle Sääw, Örebro, svarade för de svenska målen. Målet vaktades av legendariska Yngve "Yppe" Palmqvist, då i Bollnäs. Han har flera gånger berättat om den här matchen:

"Sargen gjorde att spelet blev mycket snabbare. Utan sarg stoppade de många inslagen upp tempot i matcherna. Spelet med sarg gjorde att jag som målvakt fick mera att göra. Det blev ett annat spel".

Efter den lyckade turneringen i Moskva i februari 1954 beslöts det om fortsatt utbyte med Sovjet. Men samtidigt måste olikheterna i reglerna mellan Norden och Sovjet ses över. Norden accepterade spel med sarg. Medan ryssarna ganska snart anammade de lättare och mindre nordiska klubborna.

Örebro snabbast i sargpremiär
Det innebar att det blev sargpremiär i svensk bandy vintern 1955. Så här kan man läsa i Bandyboken årgång 1955: "Vid matcher i division 1 (då högsta serien) skall bandybanan vara försedd med sarg. Önskvärt är att sådan användes även i div II och övriga seriematcher. Därest sarg finnes tillgänglig kan förening icke neka att spela med sådan".
Och så här skulle sargen se ut: "Sargen utgöres av brädor med 4-6 meters längd, 12-15 cm höjd och 25-30 mm tjocklek? Sargen, vars kanter skola vara avfasade, får icke vara fastsatt i isen, utan måste kunna glida vid beröring".

Den första historiska sargomgången i den allsvenska bandyn spelades söndagen den 2 januari 1955. Så här blev resultaten, norra gruppen: Edsbyn-Broberg 4-0, Sandviken-Sirius 4-1, Skutskär-Forsbacka 3-4, Västanfors-Bollnäs 1-3, södra gruppen: Derby-Örebro 0-7, Lesjöfors-Katrineholm 3-1, Nässjö-Karlstads-Göta 3-3, Slottsbron-AIK 3-1.

Det första sargmålet i den allsvenska bandyn gjordes av Karl-Erik Södergren i Örebro. Han nätade efter knappa fyra minuter borta mot Derby i Linköping. Det blev till slut ÖSK-seger med hela 7-0. Örebro var oslagbart den här vintern. Gick till final mot Edsbyn på Stadion - första sargfinalen - och vann den med hela 7-1. Här svarade Karl-Erik Södergren för fyra mål. Det var Örebros första SM-guld.

"Snoddas" i sagoform
I den allsvenska sargpremiären ansågs Gösta "Snoddas" Nordgren i Bollnäs vara i "sagoform". Han spelade centerhalv när Bollnäs bortaslog regerande mästarna Västanfors med 3-1.
Bäste målskytt den här premiärdagen blev Gunnar Åberg i Sandviken som gjorde tre mål mot Sirius. Omgången blev en publiksuccé. Total tittade hela 31 297 åskådare på. Mest åskådare var det i Nässjö. Där såg 6 200 hemmalaget spela 3-3 mot Karlstads-Göta.
Sen den här söndagen har det alltid varit spel med sarg i allsvensk bandy. Med ett litet undantag. En snöig och blåsig januarisöndag 1972 tvingades Nynäshamn och Broberg i norrgruppen spela utan sarg i andra halvlek. Det blåste så fruktansvärt att domarparet beordrade sarglöst spel efter paus. Den här söndagen fungerade sargen mest som livsfarligt virke ute på isen. Matchen slutade 1-1 och spelades på klassiska Rumba IP - numera bostadsområde.

Fotnot 1: Sargen av i dag är av betydligt lättare material än vid införandet 1955. Tjockleken i dag är 4 cm. På översidan av sargen skall ett skydd vara placerat.

/Claes-G Bengtsson
Publicerad 2007-11-23

Uppdaterad: 2010-09-07 08:59

Genvägar på svenskbandy.se