Utländska spelare

Då arbetsbelastningen är stor under uppstarten av serierna måste samtliga dokument rörande utländska spelare vara oss tillhanda senast kl. 09:00 två vardagar före matchdag. Observera att "Letter of Clearance" söks hos annat nationsförbund och att vi inte kan påverka handläggningstiden. Normal handläggningstid för "Letter of Clearance" är 7 dagar men kan ta upp till 14 dagar att få klart.

Kommer dokument in efter denna "deadline" kan vi inte garantera att spelaren hinner bli spelklar till match.

Sista dag för övergångar är 31 januari.

Dokument/Handlingar ska skickas in till This is a mailto link

Vad krävs för att en spelare ska bli spelklar? När en spelare kommer senast från spel i ett annat land!

A-tillstånd

U-tillstånd

FIBA-licens A

Letter of Clearance B

Laglicens

Svensk

PUT

Nordisk

EU

Ja D

Icke EU

Ja C

Ja

A Gäller endast i förbundsserie, dvs Ligan, Damligan och Basketettan, samt vid kval till förbundsserie.

B Gäller samtliga spelare oavsett nationalitet som senast spelade i ett annat land.

C
En person med medborarskap i ett "Icke EU-land" som innehar ett uppehållstillstånd att vistas i Sverige kommer att godkännas för spel under den tid uppehållstillståndet gäller. Detta gäller samtliga serier och förutsatt att samtliga övriga kriterier är uppfyllda. Turistvisum godkänns ej. Observera att en person som inte har arbetstillstånd i Sverige inte får tjäna något. Personen får inte motta någon form av ersättning eller förmån. Exakta detaljer om detta svarar www.migrationsverket.se och www.skatteverket.se för. Om en förening har ett avtal med en spelare betraktas detta som en anställning och arbetstillstånd kommer att krävas för spel.

D En EU-medborgare måste förlänga sitt uppehållstillstånd senast tre månader efter ankomsten till Sverige. Detta görs genom en registrering hos migrationsverket.

Varje förening är ansvarig för att lösa läkekostnadsförsäkring, enligt tävlingsbestämmelserna.

PUT = Utländsk medborgare med permanent arbets- och uppehållstillstånd i Sverige.

Lista på medlemsländer i EU/EES länder hittar du här.

Medborgare från vissa länder måste ha visum för inresa i Sverige, se www.migrationsverket.se

För coacher som inte är medborgare inom EU/EES krävs ett bevis på uppehålls- eller arbetstillstånd.

Kostnader i samband med registrering av utländsk medborgare:
•FIBA-licens herrar: 4 000 kr.

•FIBA-licens damer: 2 000 kr.

•Administrativ kostnad LOC (endast Basketligan dam och herr): 1 000 kr.

Kostnader som kan tillkomma är:

•Letter of Clearance från USA Basketball & Kanada Basketball

•Letter of Clearance från vissa förbund: 100€ (enligt FIBAs Reglemente)

•Expressavgift ansökan LOC : 2 000 kr

Lathund för registrering av utländsk medborgare i förbundsserierna:

Registrering för laglicens
Samtliga spelare och ledare skall registreras för laglicens via IdrottOnline.

Registrering av  uppehållstillstånd (endast EU/EES medborgare, ej svensk)
Om avtalsregistreringen skall gälla längre än 3 månader måste spelaren registreras hos migrationsverket. Vid kortare tid än 3 månader behövs spelaren inte registreras. Medborgare i Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein omfattas också av den fria rörligheten mellan avtalsstaterna, på samma sätt som EU-medborgare.

Kopia på arbetstillstånd (avser icke EU/EES medborgare)
Avtalsregistreringen är giltig så länge spelaren har arbetstillstånd i Sverige.

Letter of Clearance
För att Svenska Basketboll förbundet skall kunna söka Letter of Clearance från ett annat nationellt förbund krävs flera uppgifter om den aktuella spelare. Mer information hittar du på sidan om Letter of Clearance. Inget Letter of Clearance ansöks utan att föreningen skickat in avsedd blankett.

FIBA licens
Betala in till Svenska Basketbollföbundet, bg 731 - 7308:
•FIBA-licens herrar: 4 000 kronor per spelare
•FIBA-licens damer: 2 000 kronor per spelare

Passkopia

Skicka per post/mail en kopia på spelarens pass. Av kopian ska samtliga personuppgifter framgå, oftast är det sidan med spelarens foto.

Försäkringsbevis
Samtliga spelare skall i Förbundsserien omfattas av en läkekostnadsförsäkring. Svenska Basketbollförbundet kräver dock inte att föreningen skall uppvisa bevis om detta.

Läkekostnadsförsäkring för EU/EES medborgare
Licensförsäkringen omfattar samtliga EU/EES medborgare och föreningen behöver inte teckna någon extra läkekostnadsförsäkring. En EU/EES medborgare omfattas dessutom av vissa förmåner i Sverige genom att visa upp sitt "European Insurance Health Card". Läs mer om detta på www.fk.se.

Läkekostnadsförsäkring för icke EU/EES medborgare
Vid de fall förening måste teckna separat läkekostnadsförsäkring kan man använda sig av vår försäkringsmäklare Provins. Mer information.

Uppdaterad: 2014-08-21 10:06
Skribent: David Leman