EM-lag som siktar mot guld i Karlstad

2012-12-04 14:36

Med mindre än en vecka kvar till curling EM i Karlstad har förberedelserna gått in i skarpt läge, både för arrangerande Karlstads Curlingklubb och de svenska lagen. Sedan i lördags pågår arbetet med att förvandla Löfbergs Lila Arena från hockeytempel till en curlingarena i världsklass. För lagen är det finslipning av de sista detaljerna som gäller. Allt för att pricka formen och nå högt ställda målsättningar.

För det är två svenska med tydlig målsättning och som får finna sig i att tillhöra favoriterna.

– Både dam- och herrlag har kunnat förbereda sig enligt planerat och därmed finns nu en klar och tydligt uttalad målsättning. Båda lagen går för guld i Karlstad, säger förbundskapten Peja Lindholm.

Men det är två lag som har valt helt olika uppladdning inför EM. Herrlaget har valt Kanada, där de i helgen har avslutat en tre veckor lång tränings- och tävlingsperiod. De landar i Sverige i morgon tisdag och sedan väntar två dagars läger och förberedelser i Jönköping. Damlaget har istället valt att ladda och förbereda sig på hemmaplan och spelade sin sista tävling innan EM förra helgen vid elitseriepremiären i Gävle. Med hemmabas i Sundsvall och Härnösand har de valt att förlägga sitt läger till Härnösands nybyggda curlingarena.

– Båda lagen har en mycket långsiktig plan men de har valt lite olika upplägg i sin säsongsplanering. Mycket beroende på skillnaden mellan herr- och damcurling där de stora tävlingarna inte följer samma schema. Båda uppläggen har mitt fulla stöd och är mycket noga planerade utifrån alla individers livspussel, berättar Peja.

Vi har redan varit inne på att Sverige tillhör en av storfavoriterna både på dam- och herrsidan, men vilka fler länder kommer att finnas med i topp när det är dags för slutspel? Frågan går till förbundskapten Peja som inte tvekar när han listar det tuffaste motståndet för Sverige.

– Om vi börjar med damer så skulle jag säga Schweiz (VM-guld 2012), Skottland (EM-guld 2011) och Ryssland som storsatsar inför OS på hemmaplan 2014. På herrsidan; Skottland (VM-silver 2012), Norge (EM-guld 2011) samt det unga och mycket lovande laget från Schweiz, summerar Peja Lindholm.

Le Gruyere European Curling Championships inleds på lördag med följande premiärmatcher. Herrar: Sverige-Schweiz. Damer: Sverige-Danmark. Grundspelet pågår t.o.m. torsdag den 12 december och sedan väntar semifinaler och finaler, fredag den 14 december och lördag den 15 december.

Sveriges Herrlag – Karlstads CK Niklas Edin

Niklas Edin (skip), Sebastian Kraupp, Fredrik Lindberg, Viktor Kjäll, Oskar Eriksson (reserv).

Coach: Eva Lund

Laget gör sin femte säsong tillsammans och har sedan flera år etablerat sig i den absoluta världstoppen. På meritlistan finns bland annat: EM-guld 2009, en fjärdeplats vid OS 2010 och VM-brons 2011 och 2012. Samtliga i laget har yrkestiteln curlingspelare och ingår i Sveriges Olympiska Kommités topprogram med siktet inställt på OS i Sochi 2014.

Sveriges Damlag – Skellefteå CK Margaretha Sigfridsson

Margaretha Sigfridsson (skip), Maria Prytz, Maria Wennerström, Christina Bertrup, Agnes Knochenhauer (reserv)

Coach: Fredrik Hallström

Grundkonstellationen startade redan för sju år sedan när Margaretha Sigfridsson och Maria Wennerström började spela tillsammans. Två år senare anslöt Christina Bertrup och året efter Maria Prytz.

De två senaste säsongerna och inledningen på årets säsong har varit lysande med bl.a följande framgångar: EM-guld 2010, EM-silver i Moskva 2011 som sedan följdes upp med VM-silver i Kanada, våren 2012. Under försäsongen innan EM har laget dominerat ute på den europeiska touren.

Lägg till detta massor av internationella medaljer när de har funnits med i andra lagsammansättningar. VM-silver 2002 (Margaretha och Maria Prytz), EM-guld 2003 och 2007 (Maria Prytz) och VM-silver 2009 (Margaretha).

Laget ingår i Sveriges Olympiska Kommités topprogram med siktet inställt på OS i Sochi 2014.

EM i Sverige

Det är fjärde gången Sverige står som värd för ett Europamästerskap i curling. 1983 i Västerås, 1994 i Sundsvall, 2008 i Örnsköldsvik och 2012 är det alltså Karlstad som står som värd. EM 2012 kommer att omfatta både A-gruppen och B-gruppen för damer och herrar med totalt 46 deltagande lag. Tävlingarna kommer att hållas i både Löfbergs Lila Arena och Karlstad Curling Arena vid Tingvalla isstadion. Total 27 nationer deltar.

EM sänds i TV4, Eurosport, Eurosport Player och via streaming på Youtube

För komplett sändningsschema, besök http://ecc2012.curlingevents.com/tv-broadcast-web-tv-coverage-schedule

Uppdaterad: 2012-12-17 09:48
Skribent: Stefan Lund