Tidernas högsta slagning av 15-årige Jesper Svensson

30 DEC 2010 19:27
15-årige Jesper Svensson från Vimmerby BK slog på torsdagen fenomenala 2122 i sista starten av kvalet till ungdoms-SM i Köping, det är svenskt rekord och den högsta slagningen någonsin på åtta serier. Det är nu klart vilka klubbar som tog JSM-guld i lag. Nobel och Smeden vann 2- respektive 4-manna pojkar medan Spader Dam tog båda gulden bland flickorna.
  • Skapad: 30 DEC 2010 19:27

Publiken i PalaceBowl i Köping fick verkligen vara med om en historisk svensk rekordslagning. 15-årige Jesper Svensson, vänsterhänt tvåhandsspelare, är en exceptionell talang, men vi hade nog inte väntat oss denna rekordkrossning. Jesper Svensson spelade i den allra sista kvalstarten av junior- och ungdoms-SM. Jesper hade valt att spela i ungdomsklassen.

Jesper

Rekordgrabben Jesper Svensson
(bilden tagen vid ett tidigare tillfälle)

Jesper fick en strålande start med 502 efter två serier, men det skulle visa sig att det blev bättre och bättre. Efter fyra serier hade Jesper 1038 och med avslutningen 279-237-278-290 hamnade Jesper på fantastiska 2122, ett snitt på drygt 265. Det är förstås svenskt rekord över åtta serier europeiskt spelsätt, både för seniorer och juniorer.
Detta är också den högsta slagningen genom tiderna över åtta serier. Den tidigare högsta noteringen hade  Christer Danielsson, Eksjö, med 2101 som han slog i Eskilstuna den 6 januari 2009. Jesper skriver nu in sig i rekordboken och en vågad gissning är nog att detta rekord kommer ett stå sig ett bra tag.
Jesper Svensson blir givetvis stor favorit när USM-finalerna avgörs 2-3 januari, för att gå till final behövdes 1598.
För att se Jespers spelstil, se det färska reportaget om tvåhandsspelare på Bowlingkanalen, www.bowlingkanalen.se.

Även i flickornas ungdomsklass blev det förändring i toppen sista kvaldagen. Matilda Hultgren från Merci i Kumla klämde till med 1672 och vann kvalet före klubbkamraten Janina Lindberg. En som nog är speciellt glad idag är Annie Thorell från Örgryte IS. Annie spelade ungdoms-SM förra året och tog sig oväntat till final. Tyvärr kunde hon inte spela finalen då familjen hade bokat jul- och nyårsresa till New York. Annie får dock spela i år då hon tog tolfte och sista finalplatsen på 1430 poäng.

I pojkarnas juniorklass var det ingen som sista dagen kunde hota kvalvinnaren Sebastian Thörne Gruvell, Smeden, som vann på 1899. Tvåa blev Marcus Alperud från Nobel som slog 1835 och grundlade 2-manna guldet tillsammans med Emil Johansson. Sista finalplats tog Pontus Andersson, Clan, med 1699. Pontus får spela två finaler och det får även Filip Wilhelmsson, Smeden.

Två flickor, Janina Lindberg, Merci, och Jenny Wegner, Spader Dam, får också spela två finaler, då de också kvalat in i båda klasserna. För Jenny hängde det på en skör tråd då hon tog sista finalplatsen bland juniorflickorna. Kvalvinnare blev Mimmi Perssson, Högland.

Medaljerna i 2- och 4-manna är nu fördelade då kvalspelet är klart. På flicksidan var det ingen direkt sensation att Spader Dam skulle dominera. Sandra Andersson tillsammans med Victoria Johansson tog guldet i 2-manna före Frida Dahlgren och Jenny Wegner. Dessa fyra tog överlägset hem 4-manna guldet.
På pojksidan tog Nobel-killarna Emil Johansson och Marcus Alperud hem guldet i 2-manna i sista starten. De gick då förbi fjolårsvinnarna Anton Borg och Jakob Hogarth, Tollarp. 4-manna guldet gick till BK Smeden genom Alexender Thörne Gruvell, Dan Pousar, Filip Wilhelmsson och Sebastian Thörne Gruvell på fina 6689.

Finalspelet inleds på söndag den 2 januari 2011 och de slutliga finalerna spelas på måndagen.
Samtliga resultat och onlinescoring kan följas på www.jsm2011.bowlingsm.se.

Skribent: Thord Lagercrantz

FacebookYoutubeTwitter