Historisk match på Östermalms IP

07 JAN 2011 12:08
Så är den då spelad - en av historiens märkligaste bandymatcher. Själva spelet i matchen mellan Djurgården och AIK i division 1 östra på trettondagen var väl i och för sig inte märkligare än nån annan match. Men omständigheterna!
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:44

Matchen spelades på klassisk bandymark i landet, Östermalms IP i Stockholm. Östermalm invigdes 1906 och är landets äldsta naturisbana. Innan dess höll man ju bara till på sjöis.

Bandysporten utövades hej vilt på Östermalm fram till 1970. Mängder av klubbar hade ”Malmen” som hemmais - IK Göta, både herrar och damer, Stockholms Kvinnliga Bandyklubb på 1920-talet, IFK Stockholm, IF Linnéa, IK Mode, Norrtulls SK, Värtan, Engelbrektspojkarna och tidvis AIK och Djurgården.

Men vid årsskiftet 1970-71 invigdes en konstfrusen isoval för enbart skridskoåkning på idrottsplatsen. Bandyn försvann. Men isovalen finns kvar och har varit ett eldorado för skrinnare i huvudstaden under alla blidvintrar.

Stockholms Bandyförbund har i många år kämpat för att utrymmet innanför ovalen också skall spolas upp när vädret så tillåter. Då får man ju en perfekt bandyplan.

Trettondag jul 2011 var det så dags för nypremiär för bandy på klassisk mark/is. En kall och snörik vinter gjorde det lätt att spola upp is i anslutning till skridskobanan.

Vinterns längsta match - i snöstorm
Djurgården och AIK tog en perfekt is i besittning och efter 10 minuter gjorde AIK:s spelande tränare Per Hettman, 40, det första historiska målet i nypremiären. Men säg den glädje som varar beständigt. Det finns tydligen någon oskriven regel som säger att bandy och Stockholm inte fungerar. Efter en kvart utbröt vinterns värsta snöfall över Stockholm, i varje fall över de östra delarna. Den nya fina isen förvandlades snart till en stor enda snödriva. Något ordnat spel gick inte att bedriva. Lagen följdes i alla fall åt upp till 2-2 och i den 37:e minuten gjorde Djurgårdens Martin Olsson vinterns snyggaste mål på tennis.

Sen blev det paus och den varade i nästan exakt en timme! Tre ismaskiner och två traktorer gjorde allt för att få bort snön.

Visa av skadan lät domarna andra halvlek delas upp i 2 x 22,30 minuter för att få till ytterligare en paus för snöröjning.

Djurgården skottade bäst och vann till slut med 6-2. Matchen inleddes klockan 12.00 och blåstes av först kl. 14.50. Den tog alltså nära tre timmar att genomföra. Det måste vara något åt rekordhållet. 178 åskådare såg på- rekord för serien hittills i vinter. Men alla var inte kvar till slutsignalen.

Blandis ?
Underlaget som matchen genomfördes på är något för bandyns kuriosaavdelning. Bredden på den konstfrusna skridskobanan användes, utrymmet däremellan var uppspolad naturis. Men vid koll med personalen på idrottsplatsen visade det sig att ett finns ett rörsystem under hela idrottsplatsen, men att det bara är rören under skridsko-ovalen som används. De andra rören har legat ”i träda” i många år. Den kalla vintern gjorde det nu lätt att spola upp hela isytan, men personalen lät ändå hela rörsystemet komma till användning. Kylan gjorde dock att kylaggregatet inte behövde gå för fullt.

Blandis - finns det uttrycket? Ungefär så kan bandyisen på Östermalms IP beskrivas. Idrottsplatsen är sällsynt väl lämpad för bandy. Derbymatchen lär ha varit en engångs-grej, men vi som gillar bandy hoppas självfallet på en fortsättning.

Skribent: Claes-G Bengtsson

Bandy på Twitter