Hoppa till sidans innehåll

Att bli domare


Inga matcher utan domare!! Vi behöver DIG!!

Hur blir man domare?

Grundutbildningen för att bli juniordomare är en studiecirkel/lärgrupp i föreningarnas regi.
SAFF anordnar tillsammans med distrikten varje år domarskolor för seniornivå. Förbundet anordnar sedan även en elitdomarskola för de som ska döma i högsta serien, Superserien.
I domarskolan ingår även en provskrivning som man måste bli godkänd på för att kunna få en godkänd domarlicens. Ta kontakt med den domaransvariga i din lokala förening eller med domarutskottet direkt, så hjälper vi dig vidare.

När kan man gå domarskola?
Datum och platser för domarskolor finner du dels i kalendern samt på första sidan. I stort sett hålls samtliga kurser i början på året (jan-mars).

Vem kan bli domare?
Alla som har en passion för amerikansk fotboll, har normal fysik och som känner att rollen som matchledare passar dem kan bli domare. Du bör vara minst 15 år när du börjar, men det är inte ett krav. Det är en fördel om du har kunskaper i engelska då en del av litteraturen kan vara på engelska. Du bör ha tid att studera regler och domarteknik/mekanik, samt till matcherna är klart. I stort sett spelas samtliga matcher på helger, med få undantag. Det är självklart positivt om du själv har spelat, men det är absolut inget krav. Du kan även kombinera att spela och att döma. Som domare i amerikansk fotboll är du aldrig är du aldrig själv utan har alltid minst tre kollegor runt dig.

Varför bli domare?
Har du kommit så här långt har du säkert redan funnit flera fördelar med att bli domare! Här nedan följer fem punkter som många domare nog är eniga om varför man blir domare:

 1. För att du älskar amerikansk fotboll!
  Om du älskar fotboll är dömning det bästa sättet att involvera sig i sporten (om man inte spelar). 
 2. För tävlingsmänniskan i dig!
  Detta kan överraskar någon, men att döma är starkt kopplat till tävlingsinstinkten vi alla har. Varje match är en ny uppgift som ska bemästras. En bra domare är en tävlingsmänniska som njuter av möjligheten att tillsammans med sina kollegor mot ett gemensamt mål - att döma en bra match. Som domare tävlar man inte mot andra, utan mot sig själv. Kan du bli bäst?
 3. Personlig utveckling!
  Dömning kräver att du tar snabba beslut, löser konflikter och hanterar både stress och press. Att döma kan ge dig erfarenheter som kan vara bra att ha även utanför plan.
 4. Vänner!
  Dina domarkollegor kan bli goda vänner. Många domare träffas även utanför planen.
 5. Pengar!
  Det är inte stora pengar att tjäna på dömning och man blir inte en bra domare om det är att tjäna dem som är huvudmotivet. Men lite pengar får man ändå. Många domare avsätter dessa domarpengar till att spendera på familjen eller använda dem som extra semesterpengar. Sen är det ju trots allt en av få hobbies som man faktiskt tjänar lite pengar på. Ersättningen styrs av vilken licens man har och vilken åldersklass man dömer.
Är detta något som verkar passa dig? Har du frågor? Kontakta oss!
Uppdaterad: 28 MAR 2017 22:37 Skribent: Hans Gunnarsson

Domarutskottet
Pelle Haglund
Ordförande

Markus Agebrink
Flaggansvarig

Theo Mandoki
Elitansvarig

Elisabeth Jennfors
Utbildningsansvarig

Gustav Bratt
Distriksansvarig

This is a mailto link

Idrottens utbildningsplattform

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
SWE3 – Svenska förbundet för amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information