Angående flaggfotbollsmatcher i SM-serierna 14-15 augusti

20 AUG 2021 09:46
  • Uppdaterad: 20 AUG 2021 09:46

Domarutskottet har uppmärksammat att det under helgens matcher i SM-serien i flaggfotboll var ett antal avsteg från hur det ska vara enligt det reglemente som gäller.

Flera matcher dömdes av domare som saknar behörighet att döma matcherna, dessutom var många domare klädda i helt fel utrustning.

Därför känner vi ett behov att gå ut med följande förtydligande:

Alla domare som dömer flaggfotboll SKA ha domarlicens för flaggfotboll. Domarlicens för amerikansk fotboll är inte tillräckligt.

Den absolut lägsta nivån på domarnas uniform är:

• Domarkeps, samma regler som amerikansk fotboll - vit för huvuddomare osv.
  • Domatröja, 1” eller 2” hela domarlaget ska dock ha samma bredd på linjerna.

Sen föredrar vi om ni har resterande av uniformen från amerikansk fotboll men vi då det är sammandrag som spelas och många domare också spelar matcher. Därför är det ok med undantag på just byxorna om ni dömer i matchbyxor, se bara till att ta bort bältet med flaggor från matchen ni spelat. Med fördel kan ni ha svarta shorts som dras över matchbyxorna för att få en mer enhetlig domargrupp.

Om er förening saknar domartröjor så är ett bra tips att kontakta närmaste amerikanska fotbollsförening och se om ni kan ta över deras gamla 1” tröjor. Inom amerikansk fotboll byttes tröjorna ut till 2” för ett par år sedan och de gamla med 1” är därför oanvändbara där.

Utöver detta ska alla domare ha den vanliga utrustningen:

• Visselpipa
  • Flagga
  • Down indicator
  • Anteckningsblock för regelbrott och poäng
  • Penna
  • Klocka för tidtagning

Mer information om korrekt uniform finns i domarmanualen för flaggfotboll på sidan 21. Manualen finns tillgänglig på saff.se.

Tillägg: Domarutrustning kan beställas från honigs-europe de brukar ha rimliga leveranstider.

Matcherna som spelades i helgen kommer skickas till TU för bedömning om eventuella överträdelser mot TB.

Pelle Haglund
Domarutskottet