Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Amerikansk fotboll i skolan


Vad är RIG

RIG står för RiksIdrottsGymnasium och är direkt kopplat till RF. Det finns ca 1100 RIG-platser fördelat på alla RF-idrotter och alla tre årskurserna i gymnasiet, ca 400 stycken platser till Sveriges mest lovande idrottare varje år. De unga idrottare som antas på en RIG-utbildning anses ha störst möjlighet att tävla om OS-, VM-, och EM-medaljer.

 

RIG amerikansk fotboll på Celsiusskolan

RIG amerikansk fotboll påbörjar sitt åttonde år läsåret 2021/22 och arbetet fortsätter att utbilda Sveriges mest lovande spelare. Celsiusskolan i Uppsala är Sveriges största idrottsgymnasium där ett 20-tal olika idrotter har sin utbildning.

 RIG amerikansk fotboll har totalt 20 stycken platser fördelat på tre årskurser och det innebär att antalet intagna kan variera mellan åren. En målsättning från RF för ett RIG är att det finns både tjejer och killar på utbildningen.

RIG har ett nära samarbete med landslagen, ULU, JLL och DLL, för att hela tiden ligga i fas med SAFFs landslagssatsning.

 

Upplägg amerikansk fotboll i skolan

Utbildningen går ut på att skapa en elitmiljö där eleverna får möjlighet att utvecklas maximalt fysiskt, idrottsspecifikt och teoretiskt inom såväl amerikansk fotboll som elitidrott. På RIG kommer eleverna få en djupare förståelse för hur kroppen fungerar, träning fungerar, vad som krävs mentalt och att träna på en mycket hög elitnivå. Kraven som ställs på en RIG-elev är mycket höga och det är en strikt progression som förväntas. Varje litet steg registreras och analyseras och anpassas för att varje elev ska utvecklas maximalt och kunna nå upp till sina mål.

Varje RIG-elev har under större delen av läsåret fem fysträningspass på schemat och ett teoripass. Under perioder på höst och vår utökas träningsmängden med fotbollsträningar. Då är upplägget med fotbollsträningar, filmlektioner och gympass varje vecka.

RIG jobbar med att hela tiden ligga långt fram i sin fysträning och ha koll på utveckling inom träning. För att kunna maximera träningen sker fysträning på Ultimate Performance i Uppsala, som är ett performance center och inomhus i friidrottsarenan IFU arena. Fotbollsträningarna sker på Österängens IP som ligger i direkt anknytning till skolan. Teorilektionerna sker i klassrum på Celsiusskolan och berör ämnen som ledarskap, idrottspsykologi, anatomi och rörelselära, fotbollskunskap och spelkoncept med mera.

Vi vet idag mycket väl vad som krävs för att prestera inom amerikansk fotboll på hög internationell nivå. Och vi jobbar för att på tre års tid lyfta varje elev till en elitnivå som motsvarar en hög collegenivå i USA. Vi jobbar med coacher som har spelat och/eller coachat på en hög nivå i USA (eller internationellt) och vet vad som krävs för att prestera på den nivån. Är eleverna villiga att göra jobbet finns kunskapen och verktygen för att lyfta upp eleven till en hög internationell nivå på tre år.

 

Akademisk inriktning

RIG amerikansk fotboll behöver kombineras med en akademisk inriktning. Det finns fyra olika program att välja mellan: Natur, Ekonomi, Samhälle och Handel. Alla dessa program ger högskolekompetens förutom Handel som kräver ett par extra tillvalskurser.

Att gå sin gymnasieutbildning på RIG innebär att du får två olika utbildningar. Dels det akademiska val som gjorts och dels en utbildning för att bli professionell idrottare.

 

Ämnet specialidrott

Specialidrott (amerikansk fotboll) kan ses som ett yrkesämne där varje elev får en utbildning inom sin valda idrott. Tanken är att skapa professionella idrottare som kan ha en karriär som både spelare och/eller tränare. Därför är det förutom träning stort fokus på teoretisk utbildning i allt som rör elitidrott i allmänhet och amerikansk fotboll.

 

Coacher

På RIG idag jobbar det två heltidsanställda tränare, Robert Johansson och Andreas Ehrenreich. Robert har över 20 års erfarenhet med SM-guld, NM-guld, EM-guld och åtskilliga matcher och turneringar med både juniorlandslag och seniorlandslag. Han har utöver detta vunnit 9 stycken SM-guld som både spelare och huvudtränare med Stockholm Mean Machines, proffsspel i Italien och jobbat som coach på college i USA. Han är utbildad på Bosöns folkhögskola och Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm, och även jobbat med SAFFs tränarutbildningar och även varit fysansvarig för alla landslag inom SAFF.

Andreas Ehrenreich började som heltidsanställd på RIG under hösten 2016. Andreas har lång erfarenhet som lärare och coach, han startade föreningen Tyresö Royal Crowns 1990 och var verksam där till 2016 (26 säsonger) med uppdrag som försvarstränare, head coach, ordförande, ungdomsansvarig på listan. Sitt första landslagsuppdrag hade han 1998 och deltog i historiens första VM året efter. Han har varit involverad i landslagsfotboll och seniorfotboll på hög nivå. Var nyligen förbundskapten för både herr landslaget och U19 landslaget.

Utöver detta finns det flera coacher som hjälper till på konsultbasis med fotbollsträningen.

 

Elevboende

För elever som söker till RIG på Celsiusskolan i Uppsala finns elevboende genom www.uppsalagymnasieboende.se. Där är det viktigt att anmäla sig för boende på deras hemsida i samband med ansökan till RIG. Boendet är rum i korridor där man antingen bor själv eller delar rum med en kompis. Det finns alltid en vuxen på plats för översyn och assistans. Det är gemensam kö för hela korridoren och det finns flera olika idrotter fördelat på varje studentkorridor.

Kostnad för boende i enkelrum ligger mellan 4300kroch för del i dubbelrum 2900kr. Varje elev som har annan hemort än Uppsala har rätt till inackorderingsbidrag. Ansökan görs i hemkommunen, och baseras på avstånd mellan skola och hemort.

 

Ansökning och ansökningstider

Ansökningen till RIG amerikansk fotboll på Celsiusskolan 2021/22 sker i två steg. Först sker en idrottslig ansökan och först efter antagningsbesked sker en akademisk ansökan (programinriktning) till skolan.

Den idrottsliga ansökningen öppnar 15/9 2021 och stänger 1/12 2021. Länk till ansökan hittar du längst ner på den här sidan.

15/12 meddelas vilka som kommer att bjudas in till RIG Combine som äger rum i Uppsala under slutet av januari. 31/1 2022 meddelas det via mail och SAFF´s hemsida vilka som blir erbjudna en plats på RIG amerikansk fotboll 2022-2025.

Den akademiska ansökningen till Celsiusskolan stänger 15/2 2022 så det finns gott om tid att ansöka. För de som inte kommer in finns då möjlighet att söka ett annat program eller skola.

 

Uttagning

För att kunna hitta de elever med störst potential kommer vi att jobba på följande sätt. Så fort en ansökning kommer in via SAFFs hemsida kommer vi att göra research om den som söker. Och den 15/12 kommer en lista presenteras på SAFFs hemsida på vilka som kommer att bjudas in till RIG Combine i januari.

I och med att listan presenteras kommer information att skickas till alla som bjuds in om RIG Combine. Den kommer att hållas under 3 dagar i slutet av januari  i Uppsala. Exakta datum meddelas senare.

På RIG Combine kommer det att vara fystester för rörlighet, styrka, explosivitet, snabbhet och uthållighet. Intervjuer och olika positionsspecifika fotbollstekniksövningar utan skydd. Och ett flertal andra tester och övningar. Det kommer även att finnas ett separat program för föräldrar så vi rekommenderar starkt att minst en förälder finns tillgänglig under RIG Combine. Boende till föräldrar kommer att kunna ordnas till ett bra pris medan det är kostnadsfritt för spelare..

Ett antagningsbesked kommer att läggas ut på SAFFs hemsida och varje elev som var på RIG Combine får ett personligt besked via mail om antagning.

För att ansöka till RIG amerikansk fotboll 2021/22, klicka här!

 

 

 

Uppdaterad: 18 SEP 2017 13:41 Skribent: Fredrik Haraldson
E-post: This is a mailto link

Idrottens utbildningsplattform

 

 

Folksam

Råd och Vård för idrottsskador  

 riksidrottsgymnasium_logo_RGB 

Puff borja

 

Puff

 

Medlem av

 

IFAF

 

Ren Vinnare  

 SAMARBETSPARTNERS 

 

Contact Sports

 

Wilson 

 

Postadress:
SWE3 – Svenska förbundet för amerikansk fotboll, flaggfotboll och landhockey
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information