Skärpta restriktioner gällande träningsverksamhet

04 NOV 2020 21:47
De skärpta lokala allmänna råden för att minska smittspridningen handlar för idrottens del om att avstå från att delta i idrottsträningar, matcher och tävlingar. Man avråder dock inte individer från att fortsätta motionera eller träna på egen hand.
  • Skapad: 04 NOV 2020 21:47

I de regioner där skärpta restriktioner införts gällande träningsverksamhet innebär det begränsning är idrottsträning som genomförs tillsammans i grupp eller i lag. Syftet är att avstå från att organisera eller delta i aktiviteter som innebär att man träffar nya människor och där det kan vara svårt att avstå från att delta trots att man har symptom. Det är däremot viktigt att framhålla att det inte råder något förbud mot träning i Sverige och att det därmed är fullt möjligt för alla idrottare att fortsätta träna individuellt. I möjligaste mån bör träningen genomföras utomhus och man bör undvika att belasta kollektivtrafiken i samband med sitt idrottsutövande.

Ungdomar födda 2005 eller senare

Restriktionerna att avstå från att delta på idrottsträningar, fysiska möten, matcher och tävlingar gäller inte för idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

Yrkesutövande idrottare

Även idrottare som har idrotten som yrke, dvs där utövaren har badminton som sin huvudsakliga sysselsättning och befinner sig på nationell eller internationell elitnivå för seniorer, är undantagna från restriktionerna ovan.

Träningsgrupper där majoriteten i gruppen är yrkesutövande idrottare kan fortsätta sin träningsverksamhet tillsammans, dock med beaktande av de allmänna råd som gäller i landet och i regionen.

Regioner som för närvarande har skärpta lokala allmänna råd är Uppsala, Skåne, Västra Götaland, Östergötland, Stockholm, Halland, Örebro och Jönköping. Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande vad som gäller kring de lokala allmänna råden region för region.

Läs mer på RF:s hemsida:

Regionala allmänna råd -vad innebär de för idrotten?

Riksidrottsförbundets hemsida med information om hur idrotten påverkas

Skribent: Åsa Strindlund

Svenska Badmintonförbundet