Hoppa till sidans innehåll

All England 2014


All England

Tävlingen spelades för 104:e gången och en del saker har knappast ändrats under tidens gång. Traditionen ger både väldigt speciell inramning med alla de bästa spelarna på plats men också ställer det till en del problem för oss funktionärer.

För första gången på drygt 100 år hade de delat in oss i två skift onsdag och torsdag, jag hade det första skiftet på onsdagen och såg fram emot en ledig kväll och sovmorgon dagen därpå. Det hade jag inte mycket för, redan vid lunch kunde de inte fördela oss matcherna eftersom funktionärerna måste vara neutrala och det fanns endast tre icke engelsmän på morgonpasset. De resterande tre icke engelsmännen kom efter lunch och vi andra måste stanna hela kvällen till midnatt och sovmorgonen ströks. Torsdagen var de flesta engelska spelarna utslagna men alla domarna måste sitta där och vänta på sina uppdrag. På fredagen var jag 14 timmar i hallen och dömde 4 matcher, man är ganska trött i huvudet efter en sådan dag.

Två banor har också fixerade matcher på grund av vadslagning, det ger sporten mycket intäkter men är en sportslig katastrof. En match kan vara preliminärt tidsatt till 18.30 men ropas ut 21.00. Spelaren valde då kanske att inte äta middag före sin match, men borde gjort det. Oftast märker man detta i tid och kan ändra sin planering, men det är svårt att förbereda sig optimalt. Ibland är de övriga banorna tomma och de fixerade är två timmar efter tidsschemat.

Dömde Chen Long och Lee Chong Wei på sin väg fram emot finalen, både mycket trevliga spelare och artiga emot funktionärerna.
På lördag dömde jag semifinalen mellan Tontowi Ahmad/Liliyana Natsir och Ko Sung Hyun/Kim Ha Na, en snabb och enkel seger för paret från Indonesien.

Jag fick vara servedomare i herrdubbelfinalen och på bilden nedan kan man att funktionärerna också får en medalj under priscermonin.

Det är med blandade känslor man sammanfattar en tävling som denna, jag skulle inte vilja vara utan erfarenheten men samtidigt är det mycket som fungerar uselt. Briefingarna sköts av engelsmän där Referee endast kommer in kort och säger att vi ska fortsätta det goda arbetet, långa diskusioner om man skall gå bakom soffan där ingen sitter eller framför eller om bollarna skall stå till höger eller vänster om servedomaren eller någon annan bagatell.
Totalt blev det 24 matcher och precis som LEE Chong Wei var detta nog mitt sista All England.

/Per-Åke Andersson

 

Uppdaterad: 12 APR 2014 07:46 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo