Hoppa till sidans innehåll

Austrian Open 2015


RESERAPPORT AUSTRIAN OPEN 18-21 FEBRUARI 2015

 

Jag reste iväg på kvällen den 17:e för  att för första gången döma Austrian Open i Wien.

Innan jag reste dit hade jag hört mycket positivt om tävlingen. Det var 10:e året de arrangerade detta och dom hade bjudit in Peter Gade för en uppvisningsmatch finaldagen.

 Väl kommen till Wien möttes jag av personer från arrangörsstaben som lotsade mig till en buss. Den gick varje halvtimme in till Westbanhof där Hotell Mercure låg. Ett utmärkt hotell där alla bodde, referee, domare, linjedomare och en hel del spelare. Det gav oss möjligheten att träffas på kvällarna för mycket prat och skratt.

 Vi hade vår breefing på morgonen första speldagen, onsdagen, då det var kvalspel hela dagen. Nästan 100 matcher i kvalet visar att många vill komma till denna tävling. Efter att vi avslutat dagen gick vi gemensamt till en restaurang där vi fått en 8 euros kupong för varje kväll. Smart för då åt vi tillsammans och även tog ett glas gott vin eller öl.

 Andra dagen drog huvudturneringen igång och alla, liksom dagen innan, dömde hela dagen utan paus och avbrott. Spelet fortgick på 6 banor  hela dagen vilket krävde våra tjänster hela tiden. Vi hade 2 linjedomare ända fram till kvartsfinalerna.  Våra linjedomare var nästan uteslutet erfarna sådana från 6 - 7  länder. Torsdagskvällen blev vi bjudna på ett klassiskt vin och matställe som dom brukar bjuda ut alla på. Mycket trevligt och mycket mat!

 På fredagen dömde vi på förmiddagen omgångarna innan kvartsfinalerna och sedan var vi ett par stycken som fick fritt sen eftermiddag-kväll. Wien visade sig från bästa sidan och solen lyste från klar himmel. Promenadskorna var framme och vi fick se mycket vackert. Wien är värt ett besök i sig själv utan tvekan. Kvällen avslutades på restaurang i centrala Wien.  Gulash och apfelstrudel stod på menyn. En trevlig kväll med gamla badmintonvänner.

 På lördagen spelades både semifinaler och finaler. Domarna valdes ut för varje match och på semifinalerna  spelades det på två banor. Finalerna på en bana. Hallen och upplägget var väldigt proffsigt och publik uppgick 4-500 personer. En del kom förmodligen för att se Peter Gade uppvisningsspela. Efter 2 finaler stoppade dom in hans match och sedan avslutade de med de  3 sista finalerna. Det var ett starkt starfält vilket som vanligt innebar nästan uteslutet asiater i finalerna.

 Det var ganska skönt att tävlingen avslutades på lördagen. Det gör att man är hemma rimlig tid på söndagen. Själv fick jag vara servedomare i en herrdubbel semifinal och huvuddomare i damdubbelfinalen. För övrigt en av 2 finaler som hade europeiskt deltagande.

 Intressant incident att notera var att, i herrsingelfinalen,  avgjordes matchen på ett rött kort. Det stod 19-20 i 3:e set när spelaren på 19  fick kortet och det blev 21-19 utan att bollen spelades. Ovanligt men rättmätet! Starkt av domaren även om det fanns en hel del annat att önska från domarens sida i den matchen. Se den gärna på Youtube!

Sammanfattningsvis kan jag definitivt rekommendera denna tävling för er alla att ta en chans att åka till. Den har det mesta man kan önska av en badmintonresa som domare.

 Håkan Fossto

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 02 MAR 2015 18:20 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo