Hoppa till sidans innehåll

Bitburger Open 2015


Den här gången var vi två svenska domare i Saarbrucken mellan den 27 okt-1 nov, jag och Mikael Olsson. Tävlingen är en Grand Prix Gold turnering med totalt 120 000 dollar i prispengar.

För mig var det en annorlunda upplevelse, jämfört med en ”normal” tävling. Jag var en av 11st domare, inbjudna av BWF, för att bedömas både praktiskt och skriftligt. Domarna kom från hela världen och följande länder var representerade, Nya Zeeland, Hong Kong, Mauritius, Malaysia, Iran, Trinidad, Canada, Estland, Österrike och Sverige. Vid godkänt resultat skulle vi rekommenderas för uppgradering till BWF Accredited Umpire. Vilket kan ge möjlighet att döma tävlingar på högsta världsnivå. Den del av bedömningen som jag oroade mig mest för, var den skriftliga delen. Det är många år sedan jag gick i skolan och skrev prov på engelska. Skulle mina engelska kunskaper i läsförståelse och skrift räcka till, samt dessutom under tidspress?

Den praktiska delen bestod av att döma matcher från kvalet på tisdagen och fram till semifinalerna på lördagen. Allt under överseende från fyra bedömare, som tittade på hela vårt agerande som domare. De bedömde allt från före match, under till efter matchen. Med stort fokus på en bra presentation för alla som tittar på matchen via tv/webb och i hallen. Med andra ord gällde det att hantera den nervositet som infann sig och agera på ett förtroendeingivande sätt. Alla domare fick också lite löpande feedback efter sina matcher under veckan. Det gällde att ta åt sig av feedbacken och ändra sig där det behövdes. Efter en tuff vecka mentalt och i mina egna ögon några ageranden som kunde ha gjorts bättre, var det med spänning jag skulle få besked om resultatet. Det visade sig att jag tillsammans med 9st andra klarade bedömningen. Det var endast en domare som inte godkändes. Vi 10st blir nu rekommenderade att uppgraderas till BWF Accredited Umpire. Det slutliga beslutet tas av tävlingskommittén för BWF på deras nästa möte.

En händelse som jag kommer ihåg från dömandet är det röda kort som jag var tvungen att dela ut. Det har jag aldrig gjort tidigare, så det var en nyhet för mig. Händelsen inträffade i en damsingel match mellan två asiatiska spelare. Båda spelarna började redan i första set att fördröja spelet både vid serven och mellan bollduellerna. En spelare fortsatte med uppträdandet i hela matchen och efter muntlig tillsägelse, sedan varning, blev jag tvungen att ta fram röda kortet i tredje set.  Eftersom BWF det här året har gått ut med hårdare bedömning på fördröjning av spelet, blir gula och röda kort allt vanligare på tävlingarna.

Turneringen var som vanligt bra organiserad med ett riktigt starkt startfält. Många unga asiatiska spelare var på plats, vilket gör att presentationen av spelarna och deras namn blir en stor utmaning. Några namn är enklare än andra att uttala, men de Thailändska spelarnas namn är oftast långa och krångliga att presentera.

Slutintrycket av tävlingen är positivt, både med tanke på att jag klarade domarbedömningen och kvalitén på arrangemanget håller bra klass. Några saker går alltid att förbättra och det tror jag arrangören gör till nästa år.

/Jan Andersson

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo