Hoppa till sidans innehåll

Denmark Open 2015


Denmark Open

 

Jag sitter nu i Odense Sports Park och inväntar semifinalpasset i Denmark Open Superseries Premier. Hela världseliten har varit på plats under veckan och som domare är det ett privilegium att få se absolut toppbadminton på nära håll.  

Hallen i Odense är relativ liten i Superseries-sammanhang med endast 2500 sittplatser. Atmosfären och spelförhållandena är dock fantastiska och organisationen runt arrangemanget är den proffsigaste jag sett. Presentationen av spelarna, inmarschen och välvald presentationsmusik bidrar till att detta känns som något alldeles extra.

Spelmässigt har jag har jag bland annat fått chansen att döma matcher med världens 4 bästa dubbelpar och fått se fantastiskt herrsingelspel från bland annat Viktor Axelsen. Tävlings hittills mest haussade publikmatch spelades mellan Viktor och Lin Dan. Viktor presterade en fantastisk match samtidigt som Lin Dan inte är i riktigt samma form som för några år sedan. Siffrorna skrevs till 21-8, 21-7. Idag väntar en ännu tuffare utmaning för Viktor som ställs mot 1:a-seedade Chen Long.

Ur ett domarperspektiv så är hastigheten på spelet i framförallt herrdubblarna en utmaning, men spelarna i allmänhet verkar ha stor respekt för domarnas beslut och diskussioner är relativt sällsynta. Korrekta domslut är en förutsättning, men man måste som domare också lägga stort fokus på att presentera matchen på bästa möjliga sätt för publik och för TV-produktion. Finalerna sägs locka smått ofattbara 200 miljoner TV-tittare.

Som domare granskas allt man gör av särskilda domarutvärderare från internationella badmintonförbundet. Små detaljer som handrörelsen vid godkännande av bollbyte eller hur grader man vrider huvudet mot mottagaren vid serven kontrolleras noga. På det hela taget har jag fått positiva omdömen, men också fått med mig en del att slipa på inför eventuella kommande stortävlingar.

Nästa tävling för min del blir Scottish Open som spelas om ungefär en månad. Om allt går bra där finns chansen att klättra ytterligare ett steg och bli certifierad BE-domare.

 

/Fredrik Toss

 

 

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo