Hoppa till sidans innehåll

Dutch Open 2014


Dutch Open 2014

 

Med goda minnen från förra året fick jag återigen chansen att resa till Dutch Open. Tävlingen spelas i Almere utanför Amsterdam och erbjuder en prissumma på 50 000$, vilket ger tävlingen Grand Prix status.

Resan ner gick snabbt och smidigt och från Stockholm fick jag dessutom trevligt sällskap i form den svenska landslagsspelaren Mattias Borg.

Svenskarnas resultat i tävlingen blev tyvärr en besvikelse, där bara Mattias nådde andra omgången. Väl där fick han dock känningar av en gammal skada och tvingades bryta sin match. Skadeläget i den svenska truppen är för tillfället bekymrande.

Det såg ut att bli en tuff turnering även för hemmanationen , då hemmafavoriten Eric Pang fick respass redan i den andra omgången. En smärtsam förlust både för Eric och för publiken då ledning 10-8 vändes till förlust 11-10 i avgörande set. Andra Holländare hanterade dock pressen väl. De Reuiter och Barning stod för en glädjande finalplats efter att bland annat ha besegrat ett mycket välspelande mixedpar från Hong Kong i kvartsfinalen. Toppseedade damdubbelparet Piek och Muskens höll också för favorittrycket och gick, efter mycket stabilt spel, obesegrade genom turneringen.

Annars så fick tävlingen, inte oväntat, en allt större asiatisk dominans ju längre upp i slutspelsträdet vi kom. En del spelare var så avslappnade att de till och med i kvartsfinalerna kunde kosta på sig att showa för publiken med en del mer eller mindre framgångsrika ”trick-shots”. Störst och vassast trupp hade Indonesien, som lyckades ta sig till inte mindre än 4 av 5 finaler.

För egen del så inledde jag turneringen med en förkylning. De inledande två dagarna blev därför en prövning för stämbanden och jag fick jobba hårt för att upprätthålla koncentrationen. Fredagens byte till mikrofon för domarna kom därför mycket välkommet. Nivån på både domar- och linjedomarinsatser var generellt sett hög och jag känner mig inspirerad att för framtiden försöka vässa mitt eget dömande ytterligare. En ny chans till värdefull erfarenhet väntar redan om två veckor då French Open, min första Super Series, står på programmet.

 

Fredrik Toss

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo