Hoppa till sidans innehåll

Finnish Open 2018


Jag och Mikael Olsson var svenska domare på plats i Vantaa och Finnsh Open 2018. Tävlingen är en International Challenge med 25 000 dollar i total prispengar. Ett steg högre än Swedish Open, vilket gör att tävlingen har ett starkare startfält än i Lund.

Finnish Open har rykte om sig att vara mycket bra organiserad och även locka unga spelare från Asien. Det här året var inget undantag, snarare ännu bättre än jag hade förväntat mig?

Den finska organisationen består av många "rutinerade" badminton profiler och de har total kontroll på tävlingen. Det bästa tycker jag är deras koncept att använda sig av ett hotell vid flygplatsen. Då kan alla spelare/ledare/funktionärer ta sig själva till hotellet med den fria shuttlebussen, som går två gånger i timmen. Oavsett när de anländer till flygplatsen. Sedan använder organisationen en stor buss mellan hallen och hotellet under hela turneringen. Här sparar organisationen in många ideella arbetstimmar med det upplägget?

Tävlingen spelas i en multihall (Vantaan Energia Arena ca 15 min från hotellet med buss), som går att dela av i olika sektioner. Mycket bra hall för publik och funktionärer med stora utrymmen runt banorna. Jag tror även att spelarna gillar hallen?

De unga asiatiska spelarna dominerade fullständigt i finalerna. Det fanns inga europeer kvar och det blev hel Indonesisk final i HD, MX och DS, hel Malaysisk final i HS och DD spelades mellan Japan och Malaysia, mycket imponerande av dessa länder. Hur många spelare av samma kaliber finns kvar i Asien?

Jag passade också på att ta en extra dag till sightseeing innan tävlingen och hann med många av de kända platserna i Helsingfors.

Summeringen av tävlingen är mycket bra. Hit skall vi skicka domare varje år. Kommer det så många asiatiska spelare igen, är det en nyttig erfarenhet man får som domare att döma dessa spelare.

/Jan Andersson

Uppdaterad: 12 APR 2018 09:30 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo