Hoppa till sidans innehåll

German Open 2015


Yonex German Open 2015

 

Nu har jag kommit hem från min tredje domarresa till Tyskland och German Open 2015. Första besöket var 2006 och andra resan var 2010. Tävlingen har spelats i samma stad och samma hall, nämligen RWE Halle i Mulheim an der Ruhr, cirka en halvtimmes bilresa  från Dusseldorf i Ruhr området. Tävlingen tillhör nu BWF Grand Prix Gold serien med 120 000 dollar i total prissumma. Vilket gjorde att många världsspelare var på plats.

Allt är sig likt i tävlingsorganisationen och staden Mulheim har inte förändrats mycket på 9 år. Skillnaden är att hotellet för oss domare var på andra sidan av staden och inte på gångavstånd från hallen. Men med spårvagn tog det bara 10 min in till centrum från hotellet. Vi hade också ett stort handelsområde ett par hundra meter från hotellet, där det fanns det mesta att köpa.

Det jag kommer ihåg mest från tävlingen är två saker:

Damsingelfinalen mellan 21-åriga Carolina Marin(regerande världsmästare) från Spanien och Koreas 23-åriga Sung Ji Hyun. Där Carolina fick ett gult och två röda kort. Se Youtube klippet på följande länk https://www.youtube.com/watch?v=hIphoLb0yeU Sung imponerade i hela turneringen och var väl värd sin seger.

Den andra saken var den stora publiken, som var på plats från kvalet på tisdagen och ända fram till finalen. Fullt hus var det både på fredagens kvartsfinaler och lördagens semifinaler(3000 åskådare/dag). Tyvärr ”bara” ca 2500 personer på finalerna, men priset på biljetten var 21 euro och med inga tyska spelare i finalen kanske några åskådare stannade hemma?

Summeringen av tävlingen är att det är mycket annorlunda att döma asiatiska spelare jämfört med europeiska. Dels är inte alla bra på engelska och sedan har de en tendens att ta fram ”små taktiska” saker mellan slagväxlingarna. Här gäller det att vara vaken som domare. Men mycket kanske också beror på att de asiatiska spelarna vill testa var den ”okända” domaren har sina gränser?

Till sist en otroligt bra erfarenhet för mig som internationell domare att vara på den här nivån av tävlingar. Jag ser redan fram emot mitt nästa domaruppdrag någonstans i Europa.

 /Janne Andersson

 

 

 

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo