Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sergio Lopez

JVM Bilbao 2016


Reseberättelse Junior VM Bilbao 2-13 nov 2016

Nu har jag varit på mitt första uppdrag som BWF domare. Det blev junior VM i Bilbao Spanien. Uttagningen gjordes redan för ca 1 år sedan och resebokningen var klar i somras. Det är det här som skiljer sig mot de resor som jag gjort tidigare, då Badminton Sweden står för resekostnaderna. Allting planeras långt i förväg för att hålla nere resekostnaderna för domarna från världens alla hörn.

Vi var 30st BWF domare från hela världen, samt 10 ”lokala” (Spanien/Europa) som dömde under den långa tävlingen. Det är bl.a. dessa möten med människor från andra kulturer/länder, som gör att jag lägger ned tid och pengar på domarskapet. Det är fantastiskt roligt att jämföra och diskutera hur det ser ut på andra håll i världen. Vi har så många fler likheter än vi har olikheter, trots att bakgrunden är mycket varierande. Jag delade hotellrum med en domare från Mauritius (en liten ö ca två timmars flyg rakt österut från Madagaskar i Indiska Oceanen). Han hade aldrig sett snö och när jag visade honom bilderna från snöovädret i Umeå, blev han mycket intresserad av hur vi kan gå, cykla i detta vita puder. Var lägger vi snön som tas bort från vägarna?

Tävlingen dominerades stort av de asiatiska spelarna i både lag och individuellt. Av de 8 länder, som gick till kvartsfinal, var alla utom Danmark från Asien. Kina vann hela lag tävlingen, utan att förlora en delmatch. Det blev 5-0 i alla matcher i gruppspelet och sedan 3-0 i resterande matcher i slutspelet. I den individuella tävlingen var det ännu mera dominans från Asien. Endast Frankrike hade de två platser i kvartsfinalerna, som inte innehöll asiatiska spelare. Klassen på spelarna var allt från medelgod svensk A-klass till världs elit. Jag gissar att inom något år ser vi flera av de bästa spelarna från JVM i de stora turneringarna. Jag fick förmånen att sitta servedomare på en otrolig match i herrdubbel mellan kineser och koreaner. Duellerna var fantastiska och efter 65 min lyckades koreanerna slå ut kineserna med 22-20 i tredje set. Detta var en stor skräll och glädjen visste inga gränser. En annan minnesvärd match var när jag dömde en Iransk tjej som spelade i heltäckande klädsel och med huvud duk. (Det såg svettigt ut). Här höll jag på att göra bort mig, när jag ville hälsa på henne innan vi skulle marschera in på banan. På grund av religiösa själ kunde hon inte hälsa genom att ta i hand, utan hon bugade lite istället. Det är helt ok enligt de internationella bestämmelserna.

De svenska spelarna kämpade väl, men genom att de oftast fick spela mot seedade spelare från Asien, blev det otroligt svåra matcher tidigt i turneringen. Det som slår mig efter tävlingen, är att många av de asiatiska spelarna ligger flera år före i utveckling, jämfört med de Europeiska. Kanske har det att göra med att de börjar träna hårt i ung ålder?

Slutintrycket av tävlingen är att det är jobbigt att vara borta i nästan två veckor och att alla spelare, ledare, arrangörer och funktionärer var rejält slitna i slutet av turneringen. Här är det nog dags för BWF att fundera på att dela på lag och individuella tävlingen, precis som man gjort på senior sidan. Efter 65 dömda matcher på 10 dagar var det skönt att komma hem och att väskan åkte ut på sightseeing i Europa gjorde inte så mycket. (Den dök upp efter en extra dag)

Jan Andersson

Uppdaterad: 21 NOV 2016 11:32 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo