Hoppa till sidans innehåll

Lag EM kval Tallinn


Lag EM-kval i Tallinn

Den 7-9 november spelades för första gången kval till lag EM. Badminton Europé har den här gången lottat 7 st. kvalgrupper (med fyra lag i varje), där varje gruppvinnare går till slutspelet i Belgien 2015. Fem länder är redan direktkvalificerade dit. Sverige lottades i grupp 4 som spelades i Tallinn Estland. Lagen var förutom Sverige, Estland, Italien och Luxemburg. Varje land var också tvungen att ta med sig en domare/land. Jag blev uttagen att vara den svenska domaren på plats. Det passade mycket bra för jag har aldrig varit i Estland tidigare.

Det som är roligt med att åka på internationella tävlingar är att träffa alla olika personer som är inblandade i tävlingarna. Jag som varit på många utlandsuppdrag kände alla domare och referee sedan tidigare. Men alla andra funktionärer var nya bekantskaper. Tallinn var också en intressant stad att upptäcka. Den gamla stadsdelen med ringmuren kändes som” gamla stan” i Stockholm, men med en ringmur runt omkring. Visby är kanske en bättre jämförelse?

Lagmatcherna var ojämna, där Italien och Luxemburg inte är några av de bättre länderna i Europa. Eftersom Badminton Europé beslutat att neutralitet skulle råda, fick jag inte döma Sveriges matcher. Med andra ord var kanske inte mina matcher, av en högre Europeisk nivå. Men det är alltid roligt och lärorikt att vara del av ett EM. Arrangören Estland hade verkligen lagt ner ett stort arbete med organisationen av tävlingen. Allting fungerade utmärkt och matcherna spelades på en bana i en ishall (isen givetvis borttagen) för 4000 åskådare. Estnisk TV var där med filmkameror och vi domare hade hjälp av headset för att höras. Vilket jag gillar för då sparar jag rösten?

Den mest spännande matchen spelades sist på söndagen mellan hemmanationen Estland mot Sverige. Där tog Estland ledningen med 2-0 efter ett utmärkt spel i herr och damsingel. Publiken ca 500 personer var på hugget och vädrade en jätteskräll. Men Sverige var klart bättre i alla dubblar och kunde komfortabelt vända matchen och vinna med 3-2.

Till sist kan jag konstatera att det var en trevlig upplevelse att vara med om den här turneringen. Med några förändringar i regelverket av Badminton Europé, kan kvalet komprimeras till spel på två dagar istället för tre. Samt att det är mycket bättre att skicka mig som svensk domare till en annan kvalgrupp där Sverige inte är inblandad. För då kan jag döma i alla matcher och domarna utnyttjas på ett mycket bättre sätt.

/Jan Andersson

 

 

 

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo