Hoppa till sidans innehåll

Orleans Masters 2019


Reseberättelse Orleans Masters 2019

Vi var den här gången två svenska domare på plats i Orleans mellan den 19-24 mars, det var jag och Gunnar Branden. Orleans är en gammal stad ca 13 mil söder om Paris, som är mest känd för att Jeanne d’Arc befriade staden från engelsmännen 1429, samt har en av de äldsta och största katedralerna i Frankrike.

Resan började med en försening på Umeå flygplats med nästan en timme p.g.a. att det snöat ca 3dm under natten och avisningen av flygplanen tog lång tid. Saken blev inte bättre att vätskan tog slut i avisningsfordonet och de var tvungna att åka och fylla på mer. Detta gjorde ingenting, eftersom vi hade gott om tid till nästa plan från Arlanda till Paris.

Väl framme i Paris/Orly flygplatsen blev vi hämtade i minibuss och körda de ca 13 milen till Orleans. Spelplatsen var Palais de Sport, en gammal sporthall i flera våningar, som verkligen behöver en renovering av omklädningsrum mm. Men arrangörerna hade kopierat delar av French Opens koncept med färger på reklamskyltar och inramning, som lyfte hallen till godkänt, för ett arrangemang på BWF nivå. Tävlingen är en BWF World Tour Super 100, vilket innebär 50 000-100 000 dollar i total prissumma.

Tyvärr fick jag uppleva ännu en gång att hotellrummen i Frankrike, åtminstone de som används till badmintonfunktionärer, är mycket små. IBIS hotellet hade tvåbäddsrum där det knappt fanns golvyta för att ställa ifrån sig två resväskor. Badrummet innehöll allt vad man behöver, men jag är tacksam att jag inte är 2meter lång för då hade det blivit problem med att gå på toaletten?

Tävlingen innehöll som vanligt många duktiga spelare från Europa, samt ett flertal yngre trupper från Asien(17-20 år). Dessa asiatiska spelare håller en mycket hög klass, flertalet har gått långt i JVM och de behöver nog bara något år till för att vara högt på världsrankingen?

Det totala antalet domare var 16st och eftersom det spelades på fyra banor de första dagarna blev det ett tufft schema. Matcherna på den här nivån är jämna och många håller på ca45-60 min, vilket gav lite förseningar på kvällarna. Det roliga var att bekanta sig med ett antal domare kollegor, som jag inte träffat tidigare bl.a. från Bahrain och Botswana. Eftersom tävlingen är en BWF tävling spelas endast kvartsfinaler fredag, semifinaler lördag och finaler söndag, vilket ger gott om tid till sightseeing. Vilket är en fördel med den här typen av tävlingar, nackdelen är att tävlingen är en hel vecka och det ”kostar” både semesterdagar och eventuellt tjänstledigt?

Till sist var både jag och Gunnar representerade i finalerna. Gunnar gjorde en bra turnering (det var hans första BWF tävling) och belönades med att få döma mixedfinalen. Själv fick jag äran att döma sista finalen, som var herrsingel och spelades mellan en fransman och en japan. Där vann japanen med 21-19 i tredje set, efter ca en timmes spel. Där publiken verkligen levde med och hejade på sin hemmaspelare.

Slutsumman av veckan blir att tävlingen var mycket bra organiserad och om hotellrummen var lite större skulle jag ge 5 i betyg (av 5 möjliga). Men nu ger jag 4.

/Jan Andersson

Uppdaterad: 31 MAR 2019 13:18 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo