Hoppa till sidans innehåll

Scottish Open 2015


Scottish Open 2015

 

En för min del intensiv tävlingshöst avslutades med Scottish Open (Grand Prix). Till skillnad från i Veteran-VM och Denmark Open genomgick jag här en granskning inför en eventuell befordran till BE (Badminton Europé)-certifiering vilket bidrog till att sätta lite extra press på insatserna.

Väl framme i Glasgow inleddes veckan med ett teoretiskt prov. Provet var identiskt med det som genomförs inför BWF(Badminton World Federation)-ackreditering. Det bestod av 38 frågor och innehöll kluriga situationer och regeltolkningsuppgifter. Många av frågorna berörde situationer som man sällan ser i praktiken men som kan vara bra att ha en mental förberedelse inför.

Jag hade förberett mig genom att studera gamla domargenomgångar och läsa regler, olika tävlingsdokument och rekommendationer som finns publicerade på BWFs hemsida. Skrivningen gick bra och jag kände mig rätt så säker på ett godkännande även innan resultaten offentliggjordes.

Resten av veckan granskades alla vi åtta domarkandidater av två bedömare från BE. Första dagen var jag nervös och trots att det inte blev några uppenbara misstag så var jag var inte helt nöjd med min insats. Efter lite positiv återkoppling under andra dagen kände jag mig säkrare och kunde agera mera avslappnat. Under fjärde dagen kunde vi alla dra en lättnadens suck efter beskedet att alla deltagarna skulle rekommenderas för uppgradering.

Själva tävlingen var en blandning av positiva och negativa upplevelser. Emirates Arena (som tidigare stått värd för Samväldesspelen) var pga. sin storlek en av de mest imponerande tävlingsplatserna jag någonsin upplevt. Förutom ett gigantiskt tävlingsområde med sittplatser för många tusen besökare fanns också 23 uppvärmningsbanor, en nybyggd cykelvelodrom, ett välutrustat gym och flera restauranger och konferenslokaler.  Antalet funktionärer och säkerhetspersonal var också betydligt större än på andra tävlingar. Startfältet höll normal Grand Prix-nivå och det bjöds på en hel del välspelade matcher.

Mindre positivt var att vi som tekniska funktionärer tvingades sitta bakom ett skynke och hade därmed ingen möjlighet att följa spelet förutom under själva dömandet. Vi var dessutom väldigt många domare vilket gjorde att antalet uppdrag i mitt tycke blev för litet (särskilt med tanke på att vi skulle bedömas av BE). Avsaknad av både internettillgång och måltidskuponger och att domararvodet inte täckte matkostnaderna var andra små irritationsmoment.

På det hela taget tycker jag ändå att Skottland stod för en välarrangerad tävling och jag rekommenderar den till både spelare, domare och publik. Grannstaden Edinburgh är, om man får tid över, också väl värd ett besök.

/Fredrik Toss

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo