Hoppa till sidans innehåll

Scottish Open 2016


Reseberättelse Scottish Open 2016

Det här var tredje gången som jag var i Glasgow och Scottish Open. Jag var inte ensam svensk domare i den här tävlingen, utan vi var hela 4st som kom från Sverige. De andra domarna funderade verkligen hur det kan komma sig?

Svaret på frågan är att först fick Sverige tilldelat två platser Åsa Sahlberg och Patrik Wennström. Sedan ville Skottland ha fler domare till tävlingen och då anmälde jag och Tony Torstensson oss. För Tony blev det första gången på en Grand Prix tävling. Tävlingen är en BWF Grand Prix tävling med 50 000 dollar i totala prispengar. Det borde göra att många av de bästa spelarna i Europa är på plats. Tyvärr krockade tävlingen med en ännu större tävling i Hongkong, vilket gjorde att startfältet höll lite lägre klass än normalt. Men fortfarande mycket bra matcher. Jag kommer främst ihåg tre matcher som alla varade mellan 50-65 min/match.

Till finalpasset var vi 3st svenska domare av de 10st som blev uttagna av refereen. Patrik fick huvuddomare i herrsingel. Jag och Åsa blev huvuddomare respektive servedomare i herrdubbelfinalen. Den här matchen var lagd sist i finalpasset och det blev en lång väntan i hallen innan matchen kunde starta. Matchen spelades mellan en skotte tillsammans med en engelsman mot ett danskt par. Vilket par den 2000 personer starka skotska publiken hejade på är lätt att gissa? Inte blev det mindre livat på läktarna efter att det skotsk/engelska paret vunnit första set. Men efter en ordentlig holmgång med bortdömda servar, jubel åt vunna bollar och lite försök att påverka linjedomarna med skrik, vände danskarna matchen och vann i tredje set.

Den här gången hann vi, som inte fick ett uppdrag på lördagens semifinaler, åka på lite sightseeing till grannstaden Edinburgh. Det är bara en timme med tåg mellan städerna och ifrån tågets fönster kunde vi i horisonten skymta snöklädda bergstoppar i det skotska höglandet.

Vädret var mycket ovanligt för att vara Glasgow i november. Normalt regnar det nästan jämt, men nu var det klart och soligt med upp till -5 grader på natten. Det var till och med varmare i Umeå än i Glasgow!

Det enda som var negativt med tävlingen var att vi domare inte fick sitta på läktaren när vi inte dömde. Vi var placerade bakom ett draperi, som avdelade den stora hallen, tillsammans med matchkontrollen. Vi kunde se en TV bild från bana 1. Det var ingen bra lösning, men enligt arrangören var det en förberedelse inför VM tävlingen som spelas i samma arena i augusti 2017.

Jan Andersson

 

 

 

 

Uppdaterad: 01 DEC 2016 18:52 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo