Hoppa till sidans innehåll

Scottish Open Grand Prix 2014


Scottish Open Grand Prix 2014

Nu har jag besökt Glasgow igen, senast var 2006 och mycket har ändrats sedan sist. Tävlingen har bytt spelplats till nya fantastiska Emirates Arena (kostnad 130 miljoner pund ca 1,5 miljarder kronor). Denna multiarena byggdes till samväldesspelen 2014 och innehåller en stor friidrottshall/utställningshall med 6000 sittplatser, cykelvelodrom, gym, kontor, mindre hall med 12 st. badmintonbanor på parkettgolv + mycket mer. Turneringen spelades i utställningshallen på ett specialbyggt golv och 5st badmintonbanor. Tävlingen har också uppgraderats till Grand Prix status, vilket innebär ett antal regeländringar för hur tävlingen skall presenteras för media/TV mm. Prispengarna i alla kategorier består av minst 50 000 dollar ca 400 000kr.

Själva staden Glasgow har också förändrats med ett antal nya byggnader. Det som är samma i hela västvärlden är nya byggnader vid vatten. I Glasgows fall består vattnet av floden Tyne som rinner genom staden. Tyvärr var hotellet samma som 2006 och rummen var lika små nu som då. Det är väl det enda som jag kan klaga på annars fungerade det mesta utmärkt.

Det var jag och Göran Nilsson som var svenska domare på plats och vi hade fullt upp med att döma från onsdag till söndag. Tyvärr kan inte alla domare vara med på söndagens finalpass, eftersom det endast finns 10 uppdrag. Jag fick äran av att vara huvuddomare i finalpassets sista match mellan hemmafavoriterna Robert Blair/Imogen Bankier och det danska paret Niclas Nohr/Sara Tygesen. Matchen vann det skotska paret till hemmapublikens stora glädje. De domare som inte var med på finalpasset fick vara med på en guidad tour på ett skotskt whiskey destilleri, som låg ca en timmes bilresa norr om Glasgow.

Av de svenska spelarna i turneringen måste jag framhålla Ellinor Widh som gick till kvartsfinal i damsingel och där tyvärr förlorade mot favoriten Kirsty Gilmour från Skottland. Det här måste vara en av Ellinors bästa turneringar på länge?

Bästa minnet är annars Ville Lång från Finland i herrsingel. Dels för att han har skaffat ett stort skägg samt spelar i någon form av näsduk på huvudet. Han ser mera ut som en person från en MC klubb än en badmintonspelare. Men som alla vet kan han verkligen spela långa och spännande matcher, där motståndarna blir mer och mer fundersamma på vad han skall göra för taktiska drag. Ville lyckades både i semifinalen (84 min) och senare i finalen(75 min) mala sönder sin motståndare med alla möjliga tricks.

Till sist är det enkelt att vara svensk i Glasgow, det enda du behöver kolla är att den skotte du pratar med är fotbollsintresserad och Celtic fan. För då behöver du bara säga Henrik Larsson och alla blir lika glada att prat om honom. För mig blev det ännu mera positivt när jag berättade att jag kommer från samma stad i norra Sverige som fostrat Mikael Lustig (just nu tyvärr skadad högerback i Celtic). Det enda som kan vara lite svårt, är att förstå den variant av engelska som pratas i Glasgow, men det brukar också gå bra efter några dagar i staden.

 

/Jan Andersson

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo