Hoppa till sidans innehåll

Swedish Masters 2014


Förra veckan (16-19/1) avgjordes Swedish Masters i Uppsala. Det är Sveriges internationella tävling som har bytt namn och spelplats (tidigare Swedish International/Swedish Open). Nu är det P-G Jönsson och Andreas Klingberg med sitt bolag Savvy AB i Uppsala, som har tagit över stafettpinnen från Stockholm.

De har som vision att uppgradera tävlingen från europatourens challengetävling med 15 000 dollar i prispengar till en världstourtävling (BWF Grand Prix) med minst 50 000 dollar i prispengar. Organisatoriskt har de redan första året, satt en hög nivå på arrangemanget. I mina ögon fullt jämförbar med de Grand Prix tävlingar jag varit på.

Allting fungerade mycket bra för oss tekniska funktionärer, boende, mat, transporter allt till full belåtenhet. Att ta in de utländska linjedomarna med Bjarne och Birgit Eriksen i spetsen, var ett stort lyft jämfört med tidigare år.. De "rutinerade" linjedomarna från Danmark, Tyskland och England delade upp sig och visade alla svenska ungdomar hur det skall gå till på en stor tävling.

Det som var lite förvånande var att våra grannländer inte dök upp med domare, jag saknade kollegor från Finland, Norge och Estland som alltid brukar dyka upp på våra tävlingar?

Nu har i och för sig tävlingarna i Europa ökat i antal och många kollegor i andra länder får betala resorna själva, vilket kan vara en begränsande faktor till att de inte dök upp denna gång?

Nu blev det i och för sig mera platser till oss svenska domare där några stycken gjorde debut i vår svenska "hemmatävling" , med ett bra resultat.

För egen del kommer jag mest ihåg min domarinsats i herrdubbelfinalen, som var finalpassets sista match. Jag var uttagen som servedomare. Men eftersom det var långa matcher i finalerna och varje match gick till tre set utom damdubbel. Vilket gjorde att Pekka Lehto, som var uttagen som huvuddomare, hade ett flyg att passa och kände att han behövde åka till flygplatsen. Jag blev uppgraderad till huvuddomare och vi fick ta och leta fram en servedomare bland de domare som fanns kvar i hallen.

Det var tur att Pekka åkte till flygplatsen, eftersom det givetvis blev en spännande tresetare mellan två polska par som var seedade 1: a respektive 2: a i turneringen. Matchen på 58 minuter höll mycket bra klass med psykningar mellan bollduellerna, som jag fick vara uppmärksam på. Ett gult kort utdelades (slag med racket i reklamskylten), men annars skötte sig paren på ett bra sätt.

Till sist vill jag att alla som kan, redan nu bokar in nästa års Swedish Masters i kalendern. Den här tävlingen kommer att utvecklas ytterligare och jag både tror och hoppas att det blir ännu bättre startfält till nästa år.

 

/Janne Andersson

Uppdaterad: 12 APR 2014 07:46 Skribent: JAN ANDERSSON
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo