Hoppa till sidans innehåll

U19 Lag EM


Reseberättelse från European Junior team championships 2015

Polen har får äran att arrangera inte mindre än 4 europamästerskap under 2015-2018 (Junior, U-17, Mixed-lag och Klubb-EM). Samtliga mästerskap spelas i den nybyggda hallen i Lubin och Juniortävlingen var som ni förstår först ut. Efter ha varit på plats i en knapp vecka så kan jag säga att Badminton Europé knappats kommer att ångra sitt beslut att placera tävlingarna just här.

Arenan var stor, påkostad och bjöd på fina spelförhållanden. Även organisationen i övrigt (förutom transportdelen) var mycket bra. Inte mindre än 37 Juniorlandslag fanns representerade och de flesta av dem höll god klass. Några av spelarna, ffa de från Danmark, kändes också igen från en del vanliga Europatävlingar.

Turneringen började med gruppspel med 4 lag i varje pool och där vinnaren sedan gick vidare till slutspel. Sverige hade en av de tuffare lottningarna och fick efter vinst mot Österrike och Kroatien slutligen se sig besegrat av ett välspelande England.

Danmark var tävlingens givna favoriter, men blev överraskande och efter stor dramatik besegrade av Spanien i semifinalen. Spanien lyckades sedan av bara farten också köra över England och kunde därmed, mycket tack vare sina starka singelspelare, lyfta Europamästarpokalen.

Domarteamet bjöd på en del nya bekantskaper eftersom det ordnades en ackrediteringsutvärdering.  De flesta domarna tycktes redan ha mycket rutin och har säkerligen goda chanser att få sin ackreditering.

Positivt var också det goda uppträdandet från både spelare och ledare under turneringen.

Själv var jag lite tveksam till hur det skulle gå med efterlevnaden av den nya rekommendationen att spelarna inte får torka av sig svett och slänga utanför banan (något som tidigare varit väldigt vanligt). I början på veckan kändes det rätt hopplöst att försöka stävja, men efterhand blev det allt bättre. Personligen känner jag mig dock lite tveksam till rekommendationen då resultatet blir att spelarna istället måste tillåtas att torka sig med handduk, vilket tenderar att ofta leda till spelfördröjningar. En utvärdering lär nog göras så småningom.

Sammanfattningsvis har tävlingarna i Polen överraskat mig positivt och jag kan definitivt rekommendera både domare och spelare att ta chansen att komma hit på framtida tävlingar.

/Fredrik Toss

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo