Hoppa till sidans innehåll

Reseberättelse Irish Open 2019


Reseberättelse Irish Open 2019

För första gången under alla mina år som internationell domare har jag varit i Dublin och Irish Open. Tävlingen spelades i National Indoor Arena strax utanför Dublin centrum (25 min med bil). Hallen ingår i ett komplex av idrottshallar och fotbollsplaner, där finns bland annat 2st fullstora fotbollsplaner under tak, en stor sim arena och en multiarena (där badminton spelades), samt ett antal fotbollsplaner utomhus. Med andra ord en komplett nationell anläggning för olika sporter.

Tävlingen spelades mellan 13-16 november och är en International Challenge med ca 25 000USD i total pris summa. Eftersom det är OS kvalificering år fanns många duktiga spelare på plats och gjorde tävlingen i mina ögon jämbördig med en BWF tävling. Tyvärr lämnade några domare återbud i sista stund och gjorde att de två första dagarna blev tuffa för vi 18st domare. Det spelades nämligen på 6st banor mellan kl.09.00-ca 23.00 de första två dagarna och jag dömde 12 matcher/dag, sedan blev det lugnare på kvartsfinaler/semifinaler/finaler. Jag fick äran att döma herrdubbelfinalen som var den sista finalen på söndagen mellan ett tyskt och skotsk par. Matchen var trevlig och allt gick bra fram till slutet av andra 2:a set då en linjedomare dömde in en boll på baslinjen, som tyskarna ansåg var klart ute och de började protestera vilt. Efter diskussion med spelarna och fördröjande av spelet från deras sida, var jag tvungen att ge ut en varning. Tyskarna förlorade setet, men vann sedan matchen i tre set efter ca 1 timmes spel. Det var första gången jag var tvungen att ge en varning i en TV sänd final. Jag var inte ensam om detta utan i herrsingelfinalen utdelades också en varning.

Sverige var representerat av några spelare där Felix Burestedt gjorde en bra turnering och slog i kvartsfinalen JVM tvåan Christo Popov Frankrike. Felix fick sedan stryk av Christos storebror Toma Junior Popov i semifinalen. I damdubbel tog sig Moa Sjöö/Clara Nistad till semifinal och förlorade där mot ett ungt danskt par, som spelade riktigt bra i hela turneringen och de vann sedan finalen.

Vädret på Irland är varierande men som Irländarna säger ” det regnar två gånger/vecka, en gång som varar i 3 dagar och en andra gång som varar i 4 dagar”. Med andra ord blött. Enligt statistiken är Irland det land i Europa som det regnar mest på, ca 70 mm/månad. Då hade jag tur eftersom det endast regnade 2 av 6 dagar när jag var på plats.

Jag hann med lite sightseeing också, med bland annat promenader i Dublin, samt en rundtur i buss. Maten är si så där, men helt ok med mycket kött, fisk och potatis. Allt går att skölja ner med en utmärk dryck, som har en svart färg och bryggeriet är Dublins största turistattraktion.

Hur som helst en mycket trevlig upplevelse att besöka Irland och Dublin, men jag lär mig aldrig vilket håll man skall titta, när jag skall korsa en gata. De kör ju på fel sida?

/Jan Andersson

Uppdaterad: 21 NOV 2019 09:14 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo