Hoppa till sidans innehåll

Reseberättelse Korea Open 2019


Reseberättelse Korea Open 2019

Nu är jag åter i Sverige efter mitt första asiatiska Badminton World Federation(BWF) uppdrag som domare. Jag blev för över 10 månader sedan uttagen till Korea Open 2019, som spelades i Incheon City mellan den 24-29 september. Mina förväntningar på uppdraget var stora, eftersom jag har hört så många positiva saker om Sydkorea och deras arrangemang av tävlingar. Jag blev inte besviken?

Resan började med en flygning från Umeå till Helsingfors, där väntade några timmars uppehåll och byte till Finnairs stora flygplan, som sedan flög direkt till Incheon/Seoul Internationella flygplats. Jag startade i Umeå på fredag kl.12.00 och landade i Seoul lördag morgon 08.30 lokal tid. Tyvärr blev det inte mycket sömn på planet och jag kände mig sliten och trött. Nu tog jag flygbussen till mitt hotell första natten, som inte var det officiella hotellet för tävlingen, utan ett ”billigare” 4* hotell (Scandic klass). Eftersom vi som BWF uttagna domare skulle anlända endast en dag före tävlingen (söndag) och jag av erfarenhet vet att det tar åtminstone 48 timmar för mig att anpassa mig till den lokala tiden åkte jag en dag tidigare. Det var ett bra beslut, eftersom första natten i Korea sov jag 12 timmar. På söndagen bytte jag hotell till det 5* Grand Hyatt Incheon (5 min gångväg från det tidigare hotellet). Spelhallen låg sedan 5 min gångväg ytterligare från Grand Hyatt. Med andra ord var allting kompakt och nära vilket underlättar mycket under tävlingen, då vi domare kunde utan problem gå till hallen varje morgon och kväll. Efter byte av hotell tog jag Maglev tåget som gick direkt till flygplatsen och bytte sedan till ett tåg (liknande Arlanda Express, fast betydligt billigare) in till Seoul. Den resan tog ca 45 min. Där vandrade jag runt i centrum och tog sedan en sightseeing buss tur på två timmar. Allt för att få en uppfattning om staden Seoul. Det bor ca 10 miljoner människor i staden och det märktes, det var svårt att inte se människor överallt och trafiken var tät, trots sen söndag em/kväll. Jag kan bara gissa hur det ser ut måndag morgon?

På måndag kväll efter lite mer sightseeing var det dags för domare briefing på hotellet, vilket är perfekt. Vi var 16 domare på plats, vi 4st BWF uttagna domare kom från så skilda platser som Trinidad/Tobago, Australien, Sverige och Taiwan. Resterande domare kom från Korea (7st), England, Frankrike, Thailand, Taiwan och Japan 1st/land. Referee var från Sydafrika, Kroatien och Korea. Med andra ord en vanlig sammansättning av domare från hela världen?

Tisdag var första tävlingsdagen med kval och min första match var herrsingel, som blev en rysare i tre set och 74 min. Det blev sedan ett riktmärke på längden av tävlings matcher. Väldigt få matcher var kortare än 45 min (som var tidssättningen per omgång). Eftersom spelarna är jämna, det är varmt i hallen, samt spelarna svettas, blir det mycket torkande på golvet och små korta pauser hela tiden. Men med stora delar av världseliten på plats gör det inte så mycket att matcherna drar ut på tiden. Problemet som domare är bara att koncentrationen blir sämre om det blir över en timmes matcher varje omgång. Dagarna blir också långa?

Jag har i den här turneringen fått döma många asiatiska spelare som jag inte stött på tidigare och även döma några världsettor som t.ex. Kento Momota från Japan i herrsingel. Finns det någon bättre spelare i dag. Han är helt överlägsen när han spelar på topp?

Men som vanligt är det DD och MX som imponerar mest. Vilken utveckling de asiatiska spelarna har gjort, tyvärr halkar européerna efter med några undantag. Tävlingen var fantastiskt bra organiserad och som domare kände jag mig uppskattad och omhändertagen. Varje kväll tog de koreanska domarna med oss utländska domare på olika restauranger med mer eller mindre stark mat. Hotellet är det bästa jag har bott på under mina år som domare (5* hotell tillhör ovanligheten). Frukosten var helt otrolig, det fanns allt från vanlig ”svensk” frukost till asiatiska frukost med nudlar/ris i alla möjliga former.

Efter en veckas spel var vi framme vid finalerna på söndagen och referee teamet tog endast ut 7st domare till finalpasset mot det normala 10st (ett uppdrag per domare). Varför det blev så, motiverade de med att de BWF uttagna domarna skulle användas mera än övriga domare. Det beslutet kan alltid ifrågasättas och för mig personligen spelar det ingen roll. Jag ställer mig gärna på sidan och låter en ”mindre” rutinerad domare få erfarenhet av en final som direktsänds i TV över hela Asien med en publik, som kan uppgå till 600 miljoner. Nu är det väl kanske inte så många som tittar, men badminton är stort i Asien. Jag fick äran att döma första matchen i finalerna, som var DD och spelades mellan överraskningsparen från Korea, som slagit ut de toppseedade japanska paren tidigare. Vinnare efter en rysare på ca 80 min blev världsåttorna KIM/Kang som slog sina två steg högre rankade kompisar Lee/Shin. Satt även servedomare i DS finalen som spelades mellan He Bing Jiao världssjua från Kina mot Thailands Ratchanok Intanon världsfemma.

Slutomdömet av den här resan till Korea är världsklass på allting och det här var absolut den bästa tävlingen som jag upplevt hittills under min 15 åriga internationella domare karriär. Jag rekommenderar alla som får möjlighet att åka till Korea på en tävling som domare, ta chansen.

/Jan Andersson

Uppdaterad: 02 OKT 2019 10:16 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo