STREETBASKET CHALLENGE – SVENSK BASKETS NYA TÄVLINGSVERKSAMHET I NYA OS-GRENEN 3X3

Streetbasket Challenge är Svensk Baskets nya satsning och en rikstäckande tävlingsverksamhet i basketens nya OS-gren 3x3, med ett 50-tal turneringar runt om i Sverige under hela sommaren! Tävlingsklasserna är U13, U15, U18 & Senior, men vilka klasser som erbjuds vid vilka turneringar kan variera.

Nu när restriktionerna lättat passar Svensk Basket (Svenska Basketbollförbundet, Basketdistriktsförbunden och många av Sveriges basketföreningar) på att arrangera denna nya utomhusturnering i 3x3. Varje turnering är fristående och vilka klasser som erbjuds på respektive turnering kan alltså variera. Upplägget är också anpassat och har fått klartecken från Riksidrottsförbundet då det tar hänsyn till rådande restriktioner där varje klass bara kommer ha max 8 lag (32 spelare). Alla lag garanteras minst 4 matcher och matchtempot är högt med 10 minuters matcher som alla spelas till musik.

Förutom det härliga att vi återigen kan spela matcher kommer turneringarna även präglas av de partners som finns med. Det kommer bland annat finnas möjlighet att vinna biljetter till sommarens stora begivenhet, filmen Space Jam 2 med världens bäste basketspelare LeBron James i huvudrollen, eller stilla hungern i Kostministeriets ”Players lounge”.

Förutom priser till de vinnande lagen får samtliga spelare som deltar i en turnering (och minst är 13 år) dessutom individuella FIBA 3x3-rankingpoäng. De spelare som rankas högst i sina respektive åldersklasser när sommaren är slut (30 september) har ytterligare ära, berömmelse och priser att vänta. Det kommer inte nödvändigtvis vara den som spelat bäst i en turnering som är rankad högst utan det kommer framförallt vara den som spelar mest och i flest turneringar som har störst chans att hamna på den tronen. Läs mer om hur rankingsystemet fungerar här.

Streetbasket Challenge 2021 vill ingen basketlirare missa så se till att anmäla lag till så många turneringar som möjligt! Kommande turneringar och länk till anmälan finner du i menyn till vänster eller via play.fiba3x3.com.

FAKTA OM STREETBASKET CHALLENGE 2021

NÄR: Från den 12 juni och fram till början av september

VAR: På över ett 50-tal platser och utomhusbasketplaner över hela Sverige. En reservhall finns alltid bokad så att lagen vet att trots dåligt väder blir det matcher och turnering.

VEM: Streetbasket Challenge spelas i klasserna U13 (födda 10-08), U15 (födda 07-06), U18 (födda 05-03) & Senior (från födda 02, men tillåtet att spela från 16 år). Vilka klasser som erbjuds vid vilka turneringar varierar.

HUR: Turneringarna är anpassade efter rådande restriktioner så att det i nuläget maximalt ska vara 50 personer på området samtidigt, dvs max 8 lag (32 spelare), 8 lagchaufförer/ledare, 3 domare, 7 funktionärer.

Ett lag består av 3 eller 4 spelare genom en turnering (coacher är inte tillåtna inom 3x3). Däremot behöver inte en spelare spela med samma lag i flera turneringar utan nya lagkonstellationer kan skapas.
Lagen möts i gruppspel, ev i slutspel alternativt placeringsmatcher.
Varje lag är garanterade minst 4 matcher.
Alla spelare som är minst 13 år och har en registrerad spelarprofil för 3x3 får individuella 3x3-rankingpoäng när de deltagit i en Streetbasket Challenge turnering. Läs här hur man registrerar en spelarprofil
Ta del av de för Streetbasket Challenge anpassade 3x3-reglerna här.

ANMÄLAN

ANMÄLNINGSAVGIFT: Anmälningsavgiften varierar i de olika basketdistrikten, men vilken som gäller för resp turnering framgår i beskrivningen. Om en förening anmälan ett lag (Klubblag) till en turnering får föreningen tillbaka 75% av avgiften.

KLUBBLAG:
Lag som anmäls till en turnering av en basketförening erhåller en reduktion/subvention på hela 75% av anmälningsavgiften! Klubblag kan enbart anmälas av behörig person i föreningen, såsom klubbchef, kansliansvarig, firmatecknare, annan behörig person i förening som givits detta mandat (ex tränare, coacher eller lagledare). Spelare som önskar delta i turneringen och är medlem i en basketförening bör därför kontakta sin coach, lagledare eller kansli och be dem anmäla laget som satts ihop. Anmälningsavgiften faktureras därefter föreningen i efterhand av berört basketdistriktsförbund.
Hur man anmäler ett Klubblag framgår här.

KLUBBFRITT: Lag som anmäls till en turnering av spelare utan klubbtillhörighet betalar full anmälningsavgift. Anmälningsavgiften ska betalas i förskott när bekräftelse om plats i turneringen erhållits.

Det är också ok att anmäla sig till och spela i en turnering som ligger i annat distrikt än där man själv bor eller som föreningen tillhör.

BEKRÄFTELSE: I och med att platserna är begränsade i turneringarnas olika klasserna är ett lags deltagande i turneringen först klart när arrangerande basketdistriktsförbund via email bekräftat platsen.

Basketdistriktsförbunden kommer att fördela platserna i de olika klasserna utifrån en prioritetslista. En ”först till kvarn” princip ligger i grunden tillsammans med att en spridning mellan flera klubblag eftersträvas. Detta följs av nedan prioritetsordning:

a) Arrangörsförening har företräde för två platser per klass
b) Gästande Klubblag
c) Arrangörsföreningens övriga lag
d) Gästande Klubblag från andra distrikt
e) Klubbfria lag

HITTA TURNERINGAR

Själva anmälan till turneringarna görs sedan antingen genom att ni söker upp de kommande turneringarna via play.fiba3x3.com (-> Events -> Sök på ortsnamn eller "Sweden" -> Välj därefter turnering) eller hittar du dem uppdelat månadsvis här till vänster. Turneringar kommer att publiceras och öppnas upp för anmälningar löpande. Till en början finner ni juni månads turneringar här.

PARTNERS

Uppdaterad: 03 JUN 2021 00:28 Skribent: Mats Elsnitz