Hoppa till sidans innehåll

Trygg idrott


En förutsättning för att kunna förebygga mobbing, utanförskap, kränkningar och övergrepp i en förening är att föra en dialog om frågorna bland ledare, aktiva och i styrelserummet. Så där börjar vi nu.

Olika sätt att anmäla ärenden på

Inom DSF finns Etiska kommittén dit ni kan anmäla era ärenden, läs mer om det här.

RF har skapat funktionen Idrottsombudsman, som du kan kontakta om du inte vill gå via DSF. Det finns även via RF en visselblåsartjänst.
Läs mer om RF:s arbete med Trygg idrott här.

BRIS har även en stödlinje, läs mer om det här.

Registerutdrag

Riksidrottsmötet 2019 tog beslut om att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. Beslutet träder i kraft den 1 januari 2020. Registerutdrag ska alltid ske vid nytillsättningar.

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra.

Om du behöver mer information, gå till sidan med frågor och svar om registerutdrag.

Här finns en lathund om registerutdrag för föreningar inom DSF

 

Trygga Idrottsmiljöer inom Danssport

Svenska Danssportförbundet kommer under hösten 2018 skapa mötesplatser runtom i Sverige för att belysa och jobba närmare föreningarna med frågan ”Trygga idrottsmiljöer”. Frågan lyftes och jobbades med på förbundsmöteshelgen och är ett problem inom danssporten. Läs mer: trygga-idrottsmiljoer.pdf

Syftet med träffen är dels att höja kompetens inom trygga idrottsmiljöer och få konkreta och handfasta råd på hur föreningen kan skapa hållbara strukturer och enkelt visa på vilka steg man behöver ta för att komma vidare på hemmaplan.

Målet är att föreningen ska veta vilket ansvar som föreningen har och hur de konkret kan komma vidare kring att skapa en trygg idrottsmiljö.

Se filmerna med barnens spelregler
 

 

Träffarna är ett samarbete mellan Danssportförbundet och SISU Idrottsutbildarna lokalt.

Under hösten kommer det ske på 5-6 olika ställen i Sverige och alla föreningar är välkomna oavsett vart i landet man bor.

Danssportförbundet hoppas att alla föreningar ska ta chansen att utbilda sig inom detta område.

Just nu håller träffarna på att planeras in och fler av er har kanske redan blivit kontaktade av SISU lokalt. När datumen är spikade så kommer vi att lägga ut dem här på hemsidan.

Frågor: kontakta Angelica Källström

Uppdaterad: 06 FEB 2020 15:58 Skribent: DSF Kansli
E-post: Adressen gömd

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link