Hoppa till sidans innehåll

Goda exempel


  • SDK Laxbuggarna - Återstart av tränarkåren
  • Umeå Dansimperium - Norrlandsbussen

Laxbuggarna - Återstart av tränarkåren

Katharina Nilsson är tränare i Sportdansklubben Laxbuggarna från Halmstad. Där var hela verksamheten kraftigt begränsad under pandemins värsta perioder och möten med klubbens ledare och tränare har bara kunnat genomföras digitalt.

 

Med en ambition att ”boosta” ledarengagemanget och få igång ett nygammalt engagemang i föreningen arrangerades en heldag och "Kick off" fysiskt i klubbhuset med motiverande föreläsare. Hela sin tränarkår samt skuggare bjöds in. Återstartsstödet kunde bekosta både föreläsarnas arvoden samt mat för hela dagen för alla som deltog.

Föreläsning Laxbuggarna beskuren.jpg

 

Katharina, varför var det just en heldag och ”kick-off” som behövdes för en återstart i föreningen?

"Många av våra nya och unga ledare hade inte ens träffat varandra under pandemin. Den här träffen hade aldrig som ambition att vara granskande eller utvärderande, utan skulle först och främst ge bra pepp för alla som nu var "tillbaka". I det stora gav det ett samlat helhetsgrepp för våra ledare som inte haft insyn i de olika verksamheterna."

 

Hur kände ni och er tränarkår efter denna dag? Vad var nytt?

"Vi har aldrig fått så mycket beröm som för denna ledarträff. Efteråt var det bara positiva känslor och kommentarer. Vi upplevde det viktigt att såväl ledare som skuggare fick träffas för att skapa klubbkänsla. Detta infriades helt! Vi var nyligen iväg på vår första stora tävling på drygt två år och den här träffen blev extra viktig för gemenskapen då vi annars inte hade träffats och lärt känna varandra INNAN den resan.

 

Våra unga ledare utryckte det som ett hinder för deltagande att behöva anmäla sig till liknande träffar som denna. Därför testade vi ett nytt sätt för anmälan: ALLA våra ledare var anmälda i förväg och du hörde bara av dig om du INTE kunde delta. Det gjorde att, i princip, alla ledare var på plats utan tanke på detta som de upplevde som ett jobbigt krav."

 

Och vad händer nu?

"Nu gäller det att vårda de relationer som, på nytt, har skapats i föreningen. Vårens terminsgrupper avslutas nu i maj och då träffas vi igen för uppföljning och utvärdering. I augusti åker hela styrelsen och tränarkår på en föreningsutvecklingshelg och vi hoppas och tror att detta har byggt upp en inställning att vilja följa med på saker för att det är kul - istället för att det är ett måste."


 Norrlandsbussen - Västerbottens återstartsresa för tävlingsdansare

I de norra delarna av dans-Sverige har avstånd och långa resor alltid varit en faktor för tävlande. Med pandemins restriktioner blev denna faktor än tydligare när dansare inte fick resa samtidigt som lokala arrangemang, oftast behövde ställas in med kort varsel. När restriktionerna väl började lätta fanns inga tävlingstillfällen kvar för norrlandsklubbarna att arrangera, samtidigt som närmaste tävling söderut låg dryga 70 mil bort. Det blev helt enkelt för dyrt för föreningens tävlande par att åka så långt för att tävla.

Norrlandsbussen beskuren.jpg

Anna Morgansdotter från Föreningen Umeå Dansimperium märkte hur motivationen hos föreningens tävlingsdansare började tryta och oron blev stor för att dessa par skulle sluta helt och hållet. Anna fick sen höra att samma oro fanns i fler av distriktets föreningar.

"Jag kände att många av våra tävlingsdansare var på väg att sluta och fick samma oro bekräftat av andra föreningar här i norr. Folk dansade fortfarande, men det var tydligt att inte lika många kom samtidigt som närliggande tävlingar fortsatte att ställas in"

Annas lösning på allt detta blev att arrangera en gemensam bussresa till den kommande tävlingen i Karlstad för alla som kunde och ville åka. Efter rundringning samlade "Norrlandsbussen" tillslut tävlande och medlemmar från 8-9 olika föreningar.

 

Varför var det viktigt att organisera en bussresa till denna tävling i Karlstad?

  • Känslan var att många tävlande var på väg att sluta om inget skulle hände, speciellt när den enda kommande tävlingen i Skellefteå också blev inställd med kort varsel.

 

Vad var reaktionerna från dansarna när du berättade om resan och vad blev reaktionerna efteråt?

  • Första oroande frågan var såklart "Hur dyr kommer det att bli?". När jag berättade om det starkt subventionerade priset tack vare Återstartsstödet ville dock alla åka och de tävlande började t.o.m. att ringa runt till varandra för att få med alla. Bussen fylldes snabbt! Vi måste komma ihåg att dansarna behöver ta både fredag och måndag ledigt från jobbet för en tävling över 70 mil bort. Lägg där till resekostnaderna utöver det inkomsttappet. Att resan kunde genomföras med kraftig subventionering var direkt avgörande för att kunna åka.

 

Hur tror du andra föreningar kan inspireras av ert projekt?

  • Hitta på saker och sök! Vi i Umeå hade aldrig sökt bidrag tidigare. Det har funnits en rädsla för att känna sig som en tiggare eller att vi kommer med mössan i hand. Istället var bemötande bara positivt när jag kontaktade DSF för att beskriva vårt problem och våra behov. Det var mycket enklare än jag först trodde. Kanske blir föreningar från södra Sverige även pepp på att komma upp till oss i norr för att tävla utan att känna att ekonomin sätter stopp?
  • Samverkan mellan föreningarna och dansarna var något vi egentligen inte hade räknat med. Jag trodde att det "bara" skulle vara den ekonomiska biten som skulle vara det positiva med projektet, men så började vi lärde känna varandra och knyta kontakter där vi tidigare kanske mest sett varandra som konkurrenter. Känslan att tidigare kanske inte "våga" lära känna sina konkurrenter byttes istället snabbt ut mot känslan av gemenskap.

 

Vad gör dansarna just nu?

  • De tränar! För det första var denna resa ofantligt rolig. Förr i tiden var det mycket mer vanligt med gemensamma resor och detta gav alla tävlande en nytändning och ett engagemang som bara har vuxit sen dess. Vi och de andra föreningarna har nu behållit våra tävlande par och efter resan känner vi föreningar att vi kan göra så mycket mer tillsammans. Nu i helgen genomförs ett läger för norrlandsdansare, men redan på bussen pratade kunde jag presentera planerna för ett kommande sommarläger i Umeå, vilket i säg motiverade dansarna till mer träning.
Uppdaterad: 12 APR 2022 12:42 Skribent: Jens Johansson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Danssportförbundet
Idrottens hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996570
E-post: This is a mailto link