Antidoping

Danssportförbundet tar starkt avstånd från all form av otillåten påverkan av kroppen i syfte att öka prestationsförmågan. Vi har samarbete med Antidoping Sveriges legitimerade dopingkontrollfunktionärer som gör oannonserade besök i verksamheten där tränings- och tävlingsidrott bedrivs

Danssportförbundets Antidopingprogram
DSF Antidopingprogram

DSF rekommenderar alla föreningar att genomföra utbildningen Vaccinera klubben

DSF rekommenderar att dansare genomföra utbildningen Ren vinnare

DSF rekommenderar att ledare och tränare tar del an handledningen Antidopingsnack

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dispensregler
Den som tävlar i Danssport och tar någon form av medicin måste kontrollera att läkemedlet är tillåtet. Om läkemedlet inte är tillåtet så finns det ett dispenssystem som tillkommit för att idrottsutövare, som av medicinska skäl måste använda dopingklassade läkemedel, ska kunna utöva sin idrott.

För att veta om du behöver söka dispens måste du som idrottare veta vilken nivå du tillhör. Kontakta gärna This is a mailto link för mera information.

Dispensförfarandet är sekretessbelagt och utövaren ansöker själv.
För Danssportförbundet gäller i dagsläget följande indelning för nationellt tävlande:

Utövare i högsta klass i Adult/Vuxen i respektive gren ansöker om dispens hos Antidoping Sverige. I Bugg är högsta klass både Super A samt A.

För övriga idrottsutövare gäller ett retroaktivt dispensförfarande
Utövaren/målsman ansvarar för att man inte använder otillåtna substanser vid träning/tävling.
Information hur du ansöker om dispens för otillåtet läkemedel.

Om man ska tävla på en internationell tävling räcker det att man har en dispens utfärdad av den nationella anti-doping organisationen.

Kontakta gärna This is a mailto link om du har frågor.

Internationellt tävlande
För BRR-tävlande gäller sedan 1/1 2015 för alla, oavsett tidigare tävlande:
Innan första internationella tävling inom WRRC (inte NM) skickas passkopia/ID samt "Form of Consent" i 2 enskilda dokument in till DSF kansli. Se "Internationell tävlingsanmälan" här. Tävlande inom Standard, Latin, Tio-dans och Disco, HipHop ansöker de innan internationellt tävlande om ID-kort och accepterar då WDSF Antidoping Code.

Externa länkar på Svensk Antidopings webbplats:

Antidoping

DopinglistoWADA:s dopinglista utgör en obligatorisk internationell standard under Världsantidopingkoden och talar om vilka substanser och metoder som är förbjudna inom idrotten

Röd-Gröna listan

Röda-gröna listan är ett sökverktyg där du enkelt får svar om ett läkemedel är dopingklassat eller inte. Den omfattar endast registrerade läkemedel som saluförs i Sverige för humant bruk. Det finns ingen motsvarande lista för kosttillskott, som räknas som livsmedel.

Juridiska aspekter
Idrottens Antidopningsreglemente beskriver vad som är brott mot dopingreglerna, vilken bevisföring som krävs, påföljder och hur dopingärenden handläggs. Svenska bestraffningsärenden hanteras sedan den 1 juli 2007 av en särskild dopingnämnd

Bestraffning
Idrottsutövare som gör sig skyldig till doping, eller den som hjälper en idrottsutövare att dopa sig, enligt Idrottens Antidopingreglemente (IDR) alternativt enligt Sveriges Riksidrottsförbunds (RF) stadgar. Dömande instans är Antidoping Sveriges Dopingnämnd och som åklagare fungerar Antidoping Sveriges Dopingkommission.

Ny tipsfunktion ska underlätta anonyma tips

Svensk Antidoping, Riksidrottsförbundet lanserar en webbaserad tipsfunktion, Dopingtips. Här kan vem som helst som misstänker dopingaktiviteter inom idrotten lämna information anonymt.
Tipsaren kan också föra anonym dialog med Svensk Antidoping.

Uppdaterad: 27 OKT 2017 16:58 Skribent: Kansliet

sök projektstöd

Sverigekarta

Skärmavbild 2021-04-17 kl. 10.16.28.png