Vad är Paradans?

Paradans är dans för dig som har en funktionsnedsättning. I Paradans ingår en mängd olika dansstilar, du kan dansa solo, i par eller i grupp. Dina ledare anpassar dansen efter dina förutsättningar. Du är välkommen att dansa med oss oavsett vilken funktionsnedsättning och ambitionsnivå du har. De flesta i våra föreningar dansar för träningens skull och för att umgås med vänner. En del gillar att delta på uppvisningar och några tävlar också. Du väljer själv vad du vill göra med din dans.

DSF:s föreningar kallar sina danskurser för olika namn. Det är därför inte säkert att dansgruppen du letar efter heter Paradans. Olika dansgrupper kan också vända sig till olika målgrupper. I vissa grupper är alla oavsett funktionsnedsättning välkomna och andra grupper kanske bara vänder sig till dig som dansar med rullstol eller har en intellektuell funktionsnedsättning.

Paradansens historia

Visste du att rullstolsdans började i Sverige? Else-Britt Larsson var den som först började med att dansa med rullstol 1968. 1975 hölls det som brukar kallas den första tävlingen, i Västerås. 1998 arrangerades VM för första gången, och det året inkluderades rullstolsdans också i den Internationella Paraolympiska kommittén, IPC. Än så länge väntar dock rullstolsdans på att bli en del av det paralympiska programmet.

I Sverige har rullstolsdans, precis som många andra idrotter, varit en del av Parasportförbundet. 2016 påbörjades ett förändringsarbete inom svensk idrottsrörelse med syfte att även idrottare med funktionsnedsättningar ska vara aktiva i de specialidrottsförbund som deras idrott tillhör. Det innebär att alla som dansar är med i Danssportförbundet. Danssportförbundet visade tidigt intresse för inkludera rullstolsdans i vårt förbund, men det är först under 2021 som detta arbete har tagit full fart. Under 2022 samarbetar Danssportförbundet med Parasportförbundet runt ett antal olika aktiviteter, och from 1 januari 2023 ska rullstolsdans tillhöra Danssportförbundet.

Danssportförbundet har, via våra föreningar, haft Paradans i flera år, men då främst för dig som har en intellektuell funktionsnedsättning. Under pandemin har tyvärr en del verksamhet avstannat, men under 2022 hoppas vi att ännu fler föreningar startar verksamhet.

Uppdaterad: 16 MAR 2022 09:27 Skribent: Theres Frifarare

Svenska Danssportförbundet