Hoppa till sidans innehåll

Para-bågskytte - för personer med funktionsnedsättning


Bågskytte för alla, beskriver väl vad bågskytte är för sorts idrott. Bågskytte är en idrott som kan utövas med eller utan funktionsnedsättningar på i stort sett samma villkor. Det är möjligt då hjälpmedel får användas för att kompensera för den aktuella funktionsnedsättningen. Det ses inte som fusk att sitta ner och skjuta pilbåge i förhållande till de stående. Bågskytte blir inte lättare för att du sitter, däremot är det en förutsättning vid vissa funktionsnedsättningar. Likaså andra hjälpmedel är tillåtna när man exempelvis saknar en hand, arm eller varför inte båda armarna. Tävlingsmässigt kan man alltså tävla ihop med alla andra men också i särskilda klasser för personer med funktionsnedsättningar, vi kallar det Para-archery eller Parabågskytte på svenska.

Ordet Para kommer från de Parallella spelen som genomfördes 1948 på Stoke Mandeville i Storbritannien samband med OS i London. Förövrigt var bågskytte den enda grenen då.

Vill du prova bågskytte? Vänd dig till din lokala förening eller vår Paraansvarige 

Om man blir riktigt duktig så kan man bli landslagsskytt, både i Para-landslaget men också i det vanliga landslaget(har skett ett flertal gånger, bla Zandra Reppe och Anders Grönberg)

Uppdaterad: 24 JUL 2020 09:53 Skribent: Cenneth Åhlund
E-post: This is a mailto link

nyfiken

Postadress:
Svenska Bågskytteförbundet
Blåbärsvägen 3
155 31 Nykvarn

Kontakt:
Tel: +46708103133
E-post: This is a mailto link

 

World Archery

 

B&P Logo

 

Städa Sverige