Hoppa till sidans innehåll

Antidoping gammal


Svenska Bågskytteförbundet följer Riksidrottsförbundets riktlinjer och hänvisar därför till deras webbplats, www.rf.se för ytterligare information.

Vi vill härmed en gång för alla slå fast att det alltid är den enskilde aktive idrottaren, i vårt fall bågskytten, som är ansvarig. För vad denne stoppar i sig repsektive att rätt dispenser är sökta och godkända innan tävlande och träning. Det är aldrig tränaren eller annan person.

 

Vi vill också betona risken för att inta kosttillskott då de ofta tillverkas på samma ställe som dopingklassade medel varför misstag kan ske och ett dopingfall kan uppkomma. Alla kostråd, från de som har forskat i ämnet, för den normale idrottaren i Sverige säger att normalt matintag är fullt tillräckligt, kosttillskott behövs inte, och att vatten är en mycket billig och bra ersättare för sportdryck.

När det gäller internationellt tävlande så bör ni också besöka World Archery(FITA), www.archery.org

länk till RF:s antidopingsidor


För landslagsledare;

ALLA planerade landslagsläger skall rapporteras till RF

Lägerrapportering 

 

Ni kan arbeta mot doping i din förening, läs mer här 

VACCINERA KLUBBEN MOT DOPING 

Dispenser

  

https://www.rf.se/Vi-arbetar-med/Antidoping2/Dispens/

Generell dispens

Tanken med indelningen i hög och låg tävlingsnivå i dispensföreskrifterna är att tävlande på lägre nivå samt motionärer ska ha en generell dispens från förbudet att använda vissa dopingklassade läkemedel.  

Generell betyder allmän eller allmängiltig. Det innebär i praktiken att idrottare som i detta sammanhang tillhör gruppen låg nivå inte behöver ansöka om dispens.

Den generella dispensen omfattar endast medicinskt bruk som ska kunna styrkas i efterhand om ett dopingprov visat spår av förbjudna substanser.

Skulle det bli aktuellt för dig att delta i internationell tävling bör du kontrollera om tävlingen finns med på det berörda internationella specialidrottsförbundets (ISF) lista över tävlingar som omfattas av deras dispensregler. I så fall måste du i god tid ansöka om dispens direkt till dem. I annat fall gäller din generella dispens även internationellt. Uppgifter om vilka tävlingar som omfattas av ISF:s regler finns normalt på deras hemsida, som du i allmänhet kan nå via ditt svenska specialidrottsförbund (SF).

Tävlande på hög tävlingsnivå ska alltid ansöka om dispens vid bruk av alla dopingklassade läkemedel.

Här ser du indelningen för hög och låg tävlingsnivå  inom varje idrott.

 

Ni kan läsa mer om vad generell dispens innebär på RF:s hemsida, länk till RF:s antidopingsidor

Internationell dispens

Alla som ska tävla utomlands oavsett landslags eller motionär nivå på en World Archery-tävling, även för de mediciner som anses vara av enklare verkansgrad, kräver dispensansökan via SportAccords vilket görs genom kontakt med This is a mailto link

Ni kan läsa mer om internationell dispens på World Archerys hemsida på följande adress:

http://www.archery.org/ och Clean Sport

 

Tänk på att vissa substanser är specifikt förbjudna för bla Bågskytte exempelvis alkohol och betablockerare, för mera information se RF:s hemsida, länk till RF:s antidopingsidor

OBS inom antidopingområdet sker ofta förändringar varför ni rekommenderas att antingen besöka denna plats eller RF för uppdatering i frågan.

 

April 2014 Svenska Bågskytteförbundet och Riksidrottsförbundet

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: Cenneth Åhlund

nyfiken

Postadress:
Svenska Bågskytteförbundet
Blåbärsvägen 3
155 31 Nykvarn

Kontakt:
Tel: +46708103133
E-post: This is a mailto link

 

World Archery

 

B&P Logo

 

Städa Sverige