Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Elitverksamhet


Elitverksamheten i Sverige grundas på de resultat och det intresse för utveckling att bli landslagsskyttar som våra bågskyttar visar och presterar på hemmaplan vid i första hand SM-tävlingarna. Resultaten ligger till grund för uttagningar till läger och internationella tävlingar, som landslagen har i uppdrag att genomföra. Uttagningarna verkställs av Sportkommittén som omfattas av en Sportchef och fem ledare, förbundskapten och grenansvariga samt fem assisterande.

Sportkommitténs sammansättning:

Sportchef
, SC, är Conny Wallon. Conny har det övergripande ansvaret. SC kallar till möten några gånger under året.

Para-landslaget leds av Kaarina Saviluoto.

Tavellandslaget, recurve och Olympiska utvecklingslaget leds av Tomas Johansson, Västerås. 

Tavellandslaget, compound leds av Ingrid Olofsson, Uppsala

Fältlandslaget leds av Niklas Andersson, Avesta

3D-landslaget leds av Lennart Nordsvahn, Piteå.

Juniorlandslaget leds av Rikard Dylander, Mjölby och Johanna Gullroos, Karlsvik. 

Landslaget för beridet bågskytte leds av Anders Wredendal, Hallsberg

Utanför sportkommittén verkar flera ledare som används på enskilda uppdrag i samråd med övriga i sportkommittén. Målsättningen från 2019 är att ha både kvinnliga och manliga ledare på varje uppdrag och minst lika ofta enbart kvinnliga ledare som det råkar bli manliga ledare enbart. 


www.juniorlandslaget.se


Arbetet inom elitverksamheten präglas av ideella insatser

Det som under många år har präglat landslagsverksamheten är den ideella insatsen. Alla grenledare gör sin ledarinsats utan ersättning. Landslagsskyttarna har i sin tur att betala en lägeravgift eller en egeninsats inför deltagande i internationella tävlingar eller mästerskap. De små sporterna som har stor internationell verksamhet, kan knappast klara av att hålla kvalitet i landslagen utan att de aktiva bidrar med egna insatser. Sponsorverksamheten på lokalplanet är av betydelse för landslagsskyttarna.

Målsättning
Den allmänna målsättningen är att vi ska skicka konkurrenskraftiga lag till de internationella mästerskapen. Svenskt bågskytte ska därmed hålla hög internationell standard. Förbundskaptenen är ansvarig för uttagningen av respektive lag i förhållande till den budget denna har. FK tar, tillsammans med övriga i SK, ut aktuella skyttar, i samråd.

Kvalitativ träning
Svenskt bågskytte har fina traditioner i sporten. Det blir allt svårare att försvara positionerna i den absoluta världseliten. World Archery, det internationella förbundet, har (feb 2019)158 medlemsnationer. Vid VM i Nedrländerna 2019 deltog över 90 nationer med skyttar. Särskilt markant är konkurrensen i den olympiska klassen. Många länder som tidigare aldrig noterat framgångar har med hjälp av stora ekonomiska insatser och ett stort antal aktiva kunnat utvecklas till absolut toppklass. Tränarens roll i dessa länder anses vara skälet till den breda internationella elitutvecklingen.

Sportkommittén deltar i internationella tränarkonferenser. Vi är med i ett svenskt nätverk för precisionsidrotter inom Riksidrottsförbundet.

I Sverige arbetar centralt vi med utveckling av utbildningsmaterial för tränare och aktiva. Men det största jobbet måste föreningarna ändå ta på sig. Det är viktigt att vi får många intresserade ungdomar att fortsätta träna under bra ledning men för den skull glöm inte att ha roligt på vägen. Det är först då vi kan bredda grunden för elitbågskytte.


Uppdaterad: 14 OKT 2019 21:36 Skribent: Cenneth Åhlund

nyfiken

Postadress:
Svenska Bågskytteförbundet
Blåbärsvägen 3
155 31 Nykvarn

Kontakt:
Tel: +46708103133
E-post: This is a mailto link

 

World Archery

 

B&P Logo

 

Städa Sverige