Hem / Nyheter från SBBF / Nyhetsarkiv / Sveriges damer slog Slovenien med fin marginal

Sveriges damer slog Slovenien med fin marginal

När det svenska damlandslaget på lördagseftermiddagen inledde sitt EM-kvalspel mot Slovenien på hemmaplan i Norrköping så gjorde man det på ett mycket bra sätt. Framför allt försvaret fungerade utmärkt och Sverige kunde vinna med hela 78-61.

Lagkapten Elisabeth Egnell gjorde symboliskt Sveriges två första poäng i detta EM-kval. Men 2-0-ledningen varade inte länge. Slovenien slank emellan med sex obesvarade poäng innan Sverige vaknade på riktigt. Egnell, tillsammans med Frida Eldebrink, var tongivande när svenskorna sprang ifrån och pressade fram en slovensk timeout vid ställningen 15-10. Perioden slutade 24-13 och dominanta Eldebrink hade då stått för tio av de svenska poängen.

I den andra perioden blev det ganska mycket ”byta poäng” och Sverige lyckades inte bygga någon större ledning än man redan hade. De svenska anfallen hackade och med 3:07 kvar av halvleken valde Lars Johansson att kalla timeout. Slovenien hade då åter lyckats göra sex obesvarade poäng och närmat sig till 30-21.

Tyvärr lyckades Slovenien gå 5-8 under återstoden av halvleken och i halvtid lyste 35-29 på resultattavlan. Hos Slovenien var Martina Dover och Eva Komplet nyttiga och stod tillsammans för 15 av sitt lags 29 poäng i den första halvleken.

Precis som i den första halvleken var det Egnell som inledde poänggörandet i den andra. Och nu fungerade anfallen bättre för Sverige. Hemmalaget spelade ut åt båda hållen och ledningen växte.

Redan innan starten av den fjärde perioden var Eldebrink uppe i 20 poäng. Och det skulle bli mer. 56-42 blev till 78-61 när slutsignalen ljöd. Då hade Lollo Halvarsson haft sin bästa offensiva period med varierade sätt att göra poäng. Bland annat hade hon sex raka för sitt lag då Sverige gick från 62-49 till 68-51. Eldebrink stannade på 27 poäng (4 av 5 treor).

-Jag är givetvis väldigt nöjd med segern och att det blev så stor marginal som det blev. Det är en annan sak på bortaplan och då kan man behöva lite kudde. Försvarsspelet fick vi till redan under kanadaturnén och det var riktigt bra idag. Sen vill jag hylla Frida Eldebrink som bar laget offensivt och Bettan [Elisabeth Egnell] för hennes försvarsspel. Hon tog bort Maja Erkic, som är en mycket bra spelare. Ska man vara riktigt ärlig så såg inte vårt anfall så väloljat ut i fyrtio minuter. Vi förlitar oss på lite för många individuella prestationer, säger förbundskapten Lars Johansson.

EM-kval: Sverige-Slovenien: 78-61 (25-13, 10-16, 21-13, 22-19).

Publik: 492.

Poänggörare Sverige: Frida Eldebrink 27, Lollo Halvarsson 17, Frida Aili 11, Elisabeth Egnell 10, Martina Stålvant 5, Kadidja Andersson 4, Jenny Lidgren 2, Agnes Nordström 2.

Poänggörare Slovenien: Martina Dover 15, Maja Erkic 13, Sandra Pirsic 11, Eva Komplet 9, Katja Temnik 8, Tina Trebec 3, Natasa Radulovic 2.

Publik: 472.

Komplett boxscore.

(Max 750 tecken)

(visas ej)