Hoppa till sidans innehåll

Starka svenska insatser på VM i Melbourne/Geelong

08 OKT 2010 09:07
Australien bjöd på ett välarrangerat och riktigt lyckat världsmästerskap. Söndagens linjelopp innehöll allt som man kan önska sig då proffsens titel står på spel. Ett fyrverkeri av attacker från de stora namnen med 165 000 åskådare som kantade varvet. Emma Johanssons bronsmedalj hade ett stänk av guld. Hon blev utsatt för tuff körning i spurten av Marianne Vos och visade att hon mycket väl skulle kunnat åka hem med guldet i bagaget.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:54

Vi hade fyra svenskar till start på tempoloppen. Emilia Fahlin överraskade med en 9e plats i damernas tävling och ger oss svenskar ännu mer att hoppas på de kommande åren av denna 22-åring. Även Emma Johansson gjorde ett av sina bättre tempolopp då hon blev 11a. Vår enda startande i U23-tempot Sebastian Balck gjorde ett stabilt lopp och blev 22a.

Alla hade vi stora förhoppningar på Gustav Larsson då det 45,6km långa tempot över två varv i Geelong kördes. Efter 19 km händer det som man aldrig vill ska hända på ett tempo. Gustav bakhjulspunkterar och mekaniker Klas Johansson får visa sina färdigheter då hjulbytet går exemplariskt snabbt. Här krossades dock medaljdrömmarna. Det blev en 10e plats, utan denna incident hade det absolut blivit en topp fem-placering.

Den 15,9 km långa linjebanan var hårdare än många spekulerat i under förhandssnacket. U23-tävlingen blev en tuff tillställning där våra bägge deltagare Sebastian Balck och Tobias Ludvigsson klarade sina uppgifter bra då de satt med i finalen bland de 46 åkare som gjorde upp om titeln. Det blev en 29e plats för Sebastian och en 39e plats för Tobias.

Damernas tävling fick en dramatisk upplösning. Taktiken var given då Emilia Fahlin, Marie Lindberg och Sara Mustonen skulle supporta Emma Johansson i jakten på medalj. Det blev en dramatisk upplösning på tävlingen då de 22 största namnen svängde in på det maffiga upploppet. Marianne Vos drar igång tidigt för att hämta in de sista två utbrytarna. När Emma ska gå förbi kör Vos tufft och Emma blir klämd mellan Marianne och staketet. Nu vinner istället italienskan Bronzini och Emma får nöja sig med bronsmedaljen.

VM avslutades traditionsenligt med herrarnas linje. Start i Melbourne och 11 varv på varvet i Geelong som denna dag lockade en riktigt stor publik och strålande väder. Tävlingen blev ett av de bästa mästerskapen på många år med ett fyrverkeri av attacker från alla de stora. Jonas Ljungblad var en av överraskningarna då han satt kvar i den 40 man stora tätgruppen då klockan ringde för sista varvet. Han fick ge sig först då storfavoriten Gilbert attackerade på sista varvet och demolerade tätgruppen. Jonas 27e plats var imponerande och samtidigt snöpligt nära en ännu större framgång. Gustav Larsson rullade in i den stora klungan som kom i mål 14 minuter efter segrande Thor Hushovd som tog hem denna tunga titel till Norge för första gången.

Sammanfattningsvis gjorde Sverige ett starkt VM med denna lilla trupp på endast åtta åkare. För tredje året i rad finns Sverige med i medaljligan på ett stort mästerskap. Vi ser redan nu fram mot nästa års VM i Köpenhamn, då utan stora logistikproblem och jetlag att brottas med.

Skribent: Glenn Magnusson

Postadress:
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info